Филм „Теслин народ” у трци за Оскара

Дугометражни документарни филм “Теслин народ” нашег редитеља Жељка Мирковића добио је изузетно признање. Америчка филмска академија квалификовала га је за награду Оскар, најпрестижније признање у области филмске уметности.
r
Фото: Youtube Printscreen

Филм о Србима који су својим радом оставили траг у америчкој историји је после премијерне пројекције у Београду са великим успехом приказан у Њујорку, Лос Анђелесу, Питсбургу, Бостону, Мајамију, Пертсону и Њу Џерсију. Од јесени креће у даљу дистрибуцију и промоцију по Америци, биће приказан у Вашингтону, Чикагу, Филаделфији, Сан Франциску и другим градовима, а постоји велико интересовање да овај изузетни документарац види и публика у Канади, Аустралији, Великој Британији и Шведској.

Рађен у продукцији Оптимистик филма и РТС, а иницирала га је Tesla Science Foundation из Филаделфије која је 2014. обележила 200 година од доласка првог Србина у Америку.

Жеља аутора овог филма је била да прикаже колико је наш народ допринео развоју америчког друштва, од првог Србина Ђорђа Шагића до данас. Николу Теслу у филму игра српско-амерички глумац Жељко Димић, а појављује се више од 70 Срба који су својим радом и достигнућима оставили печат у Сједињеним Америчким Државама и свету. Поред Николе Тесле и Михајла Пупина, испричана је прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу), затим о троструком добитнику Пулицерове награде Волтеру Богданићу, новинару „Њујорк тајмса“, који потиче из старе српске колоније у Чикагу, легендарним оскаровцима Карлу Малдену, Стиву Тешићу, Питеру Богдановићу, седморици стручњака српског порекла који су учествовали у конструкцији и дизајну Апола 11 и ракете Сатурн 5…Гордани Вуњак Новаковић, професорки биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку, професорима са МИТ-а Владимиру Буловићу, једном од водећих научника из области нанотехнологије у свету и Владану Вулетићу, који је у самом врху у области квантне механике.

Жељко Мирковић је редитељ, продуцент и професор филма и дигиталних медија у САД. Завршио је Академију уметности у Београду и мастер студије у медијима у Великој Британији. Тренутно завршава докторске студије на ФМК Београд. Власник је продукцијске куће Оптимистик филм од 2007.

За своје филмове освојио је 54 интернационалне награде. Његов докуменарац „Други сусрет“ који прати сусрет Дејла Зелка, пилота америчке војске и Золтана Данија, официра Војске СР Југославије, који је командовао јединицом која је 1999. оборила Зелков авион, био је званични кандидат за Оскара за дугометражни документарни филм 2014. Аутор је документарних филмова „Обећање“, „Светислав Пешић, више од тренера“, „Лајко Феликс – У потрази за собом“ , „Дуго путовање кроз историју, хисторију и повијест“, „Оженићу цело село“, „21. секунд“, „Мухарем, музика очи живота“…

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести