Филм "Звиждачи" отвара Дунав филм фест

СМЕДЕРЕВО: Друго издање "Дунав филм феста" представиће публици 40 филмских остварења, подељених у четири програмске целине, на четири локације, од 20. до 25. августа у Смедереву, најављено је данас на конференцији за новинаре у Центру за културу Смедерево.
e
Фото: pixabay.com

Гост селектор фестивала Југослав Пантелић истакао је да је пред публиком у Смедереву изузетан избор остварења из земаља Дунавске регије.

"У такмичарском програму наћи ће се наслови који су обележили подунвску кинематографију у години иза нас, а фестивал отвара филм ''Звиждачи'' румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, који је велики миљеник публике у Србији. Међу остварењима у главном такмичарском програму ће бити и филм ''Златна рукавица'', дело једног од назначајнијих аутора европске кинематографије Фитиха Акина", рекао је Пантелић.

На атрактивној локацији на Дунаву у селекцији "Дунавски хитови" биће приказана остварења која су обележила подунавску кинематографију у протеклих неколико година, а која публика није имала прилику да види до сада.

У самом центру Смедерева, на Карађорђевом тргу, биће организоване пројекције култних остварења домаће кинематографије која су дигитално рестаурирана у оквиру пројекта "Вип Кинотека", као што су "Љубав и мода", "Петријин венац", "Национална класа" и "Мирис пољског цвећа".

У Центру за културу Смедерево љубитељи седме уметности имаће прилике да виде најзначајаније европске наслове из протеклих година, попут филмова "Хладни рат", "Тони Ердман" и "Они".

Филм "Вудсток", којим се обележава 50 година од легендарног фестивала биће приказан 19. августа у Малом граду Смедеревске тврђеве као увод у фестивал.

Игор Станковић, један од оснивача фестивала, рекао је да ће ова филмска смотра бити препознатљива у државама Дунавске регије.

"Драго нам је што ће осим филмова из држава Дунавске регије, публика у Смедереву имати прилику да види и нови филм Педра Алмодовара ''Бол и слава'' и биографски филм ''Дијего Марадона'', који ће бити приказани ван такмичарског програма", рекао је Станковић.

Награду "Дунавска лађа" за најбољи филм у такмичарској селекцији бираће трочлани жири који чине глумци Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести