Филмски фестивал подунавских земаља у Смедереву

СМЕДЕРЕВО: У Смедереву ће од 18. до 23. августа бити одржан први "Дунав филм фестивал - Смедерево 2018", на коме ће бити приказана актуелна филмска остварења из 10 држава кроз које протиче Дунав, најављено је данас на конференцији за новинаре.
1
Фото: Tanjug

Гост-селектор је уметнички директор Феста и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић који је нагласио да су "иновативност, разноликост у уметничком изразу, промишљању и темама, али и актуелност основни параметри у одабиру филмова који ће бити приказани публици поред саме географске одреднице".

"Кинематографије подунавских земља имају много тога да понуде филмској публици и право је задовољство учестовати у пројекту и бирати наслове које ће премијерно бити приказани током трајања фестивала", додао је Пантелић.

Фестивал ће отворити филм "Еверyбодy кноњс" Ашгара Фархадија, са Пенелопе Круз и Хавијером Бардемом у главим улогама, који је отворио и овогодишњи Кански филмски фестивал, док ће на затварању бити премијерно приказана рестаурирана верзија филма "Варљиво лето ''68" Горана Паскаљевића у присуству самог аутора и екипе филма.

У такмичарском програму ће бити приказано осам филмова из Србије, Аустрије, Мађарске, Украјине, Словачке, Румуније, Немачке и Бугарске, а Пантелић је поменуо домаћу премијеру српског филма "Злогоње" Рашка Миљковића и остварење "Лимунада" Јоане Урикару (Румунија), док ће комплетан програм бити накнадно представљен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести