"Име народа" од 12. новембра у свим биоскопима

БЕОГРАД: Домаћи играни филм "Име народа" Дарка Бајића кренуће у свој редован биоскопски живот по целој Србији 12. новембра, саопштио је дистрибутер MegaCom film.
Ljubormir Bandović kao Svetozar Miletić u filmu „Ime naroda” Foto: privatna arhiva
Фото: Љубормир Бандовић као Светозар Милетић у филму „Име народа” Фото: приватна архива

После домаће мелодраме "Викенд са ћалетом", стиже још један биоскопски филм у овом добу пандемије, од истог дистрибутера, упркос целој незавидној ситуацији и околностима где још нема опуштеног гледања пројекција на великом платну, већ са маскама и дистанцом.

У продукцији куће "Zillion film" Лазара Ристовског, редитељ Бајић креира епску биографску сагу о једној од кључних личности Новог Сада и српске историје - Светозару Милетићу, којег изванредно тумачи Љубомир Бандовић.

Угледни адвокат, члан угарског парламента и борац за права и независност Срба у аустроугарској Војводини, лик Светозара Милетића главни је протагониста филма по сценарију Милована Витезовића, и како то обично бива у домаћој кинематографији, и овај пројекат је у плану да прерасте у ТВ серију.

Након што је више пута политички осуђиван, борбу Светозара Милетића настављају његова ћерка, прва жена новинар у Србији - Милица Милетић и њен супруг Јаша Томић, Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, и ово је прича о њима и њиховој борби.

Филм је имао свечану премијеру на 27. Фестивалу европског филма Палић, а касније је отворио и 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије LIFFE, а такође биће приказан и у оквиру 6. Филмског фестивала на Косову и Метохији.

Од глумаца осим бриљантног Љубомира Бандовића први пут у главној филмској улози, свакако је неопходно истаћи увек одличног Жарка Лаушевића, скроз другачију Катарину Жутић, изванредног Андрију Кузмановића, пријатно изненађење у виду дебитанткиње Ање Павићевић, и повратак Ане Франић на филм после толико година.

Андрија Кузмановић и Ања Павићевић су освојили награде на "Филмским сусретима" у Нишу.

У осталим ролама су: Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, Драган Петровић Пеле, Арпад Месарош, Радован Вујовић, Јован Ристовски, Павле Менсур, Иван Бекјарев.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести