Карановић: Волела бих да буде све исто као пре пандемије

БЕОГРАД: Редитељка филма "Маре" Андреа Штака и глумица Мирјана Карановић која игра у том оставрењу, разговарале су са новинарима поводом јучерашње премијере филма у Београду у оквиру Фестивала ауторског филма.
karanovic
Фото: Tanjug

Андреа Штака је швајцарско-хрватска редитељка, сценаристкиња и продуценткиња. Филм "Маре" , њен трећи дугометражни играни филм, налази се у оквиру такмичарског програма и ове године се бори за Гранд Приx Фестивала ауторског филма и награду под именом Алесандар Саша Петровић.

Мирјана Карановић, игра мајку главне јунакиње у филму "Маре" казала је да је Андра Штака ауторка којој је место на Фестивалу ауторског филма, јер су њени филмови веома лични "Андреа говори о стварима са којима је она, негде изнутра, дубоко повезана".

Иако је рођена у Швајцарској и тамо живи, сви њени филмови су заправо везани за Балкан" казала је Карановић.

Иако Мирјана у овом филму игра мању улогу, рекла је да је пристала да буде у филму јер са редитељком сарађује још од њеног првог филма "Госпођица".

"Од тада смо постале не само професионалне сараднице, већ и пријатељице" казала је Карановић.

Упитана какав свет види након пандемије вируса цовид 19, Карановић је нагласила да је веома тешко претпоставити шта ће се догађати након великог медицинског и социолошког изазова.

"Искрено, волела бих да све буде као пре пандемије. Моја жеља је снимање филмова и позоришна продукција функционишу исто, али свесна сам ће се то тешко догодити. Никада свет није исти након оваквих глобалних изазова. Биће нешто нова , али ми још увек немамо појма шта је то" казала је Карановић.

На конференцији за медије, Андреа се обратила преко видео позива и захвалила се Фестивалу на прилици да се филм "Маре" нађе у такмичарском програму.

"Оно што ме највише изазива јесте да у филму транспортирам осећај у слике. Филм говори о свакодневним стварима о којима причамо и бави се питањем слободе унутар наших живота, као и лепим корзетима унутар фамилије. Фамилија је једна јако лепа и јако комплексна ствар, у којој нам је некада лепо, а некада желимо да побегнемо из ње. Било ми је битно да филм не даје само решење, већ и да поставља питања", објаснила је Андреа.

Филм "Маре" приказан је јуче, 30. новембра, у Комбанк Дворани, а публика ће имати прилику да га погледа и у среду, 2. новембра, у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој.

Фестивал се ове године одржава, уместо традиционалних недељу дана чак три недеље, од 27. новембра до 16. децембра.

Програм Фестивала за прву недељу налази се на званичном сајту faf.rs.

Капацитети биоскопских сала смањени су на 1/3, и број карата је ограничен. Карте су у продаји и могу се купити на благајнама биоскопских дворана.

А због епидемиолошке ситуације, неки од наслова налазе се и на онлајн филмској платформи mojoff.net.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести