МИЛАН МАРИЋ О СЕРИЈИ „ПАД” Имам осећај да ми Лаушевић верује

Сукоб са трагичним последицама који се у Подгорици одиграо ’93, а у којем је учествовао и глумац Жарко Лаушевић 30 година касније постао је  окосница серије „Пад” која пред гледаоце премијерно стиже вечерас на Суперстар ТВ, где ће се и емитовати викендом од 21 час.
2
Фото: Firefly Productions Promo

Серија је настала на основу дела Лаушевићеве књиге „Година прође, дан никад”, али, за разлику од тог књижевног дела, ово најновије ТВ остварење није биографска прича о познатом глумцу. У овој психолошкој драми пратићемо југословенског глумца Ивана Маслаћа, чије нас учешће у сукобу са тројицом младића у Црној Гори уводи у причу о моралном, духовном, али и физичком паду целе једне земље. Ивана Маслаћа, који се суочава са тим падом у серији је оживео глумац Милан Марић.

Будући да је серија инспирисана делом његовог живота, Жарко Лаушевић је, како је речено на конференцији за медије, уприличеној поводом премијере серије, био укључен у процес стварања ове приче, али није био њен активни учесник. Због тога се, како је наглашено, неће ни оглашавати у јавности јер је све одговоре на питања дао у својој књизи која је ауторима послужила за основу сценарија. Ипак, како нам је глумац Милан Марић рекао, Жарко га је позвао док се још припремао за само снимање и као старији колега му пожелeо срећу.

– Искористили смо време да причамо о глумачком послу, а оно што је мени било најбитније је да сам имао осећај да ми каже: „Ја ти верујем”. Чули смо се и након што је Жарко одгледао серију и веома сам срећан због онога што сам чуо од њега, а то шта сам чуо нека остане између нас двојице – мистериозно је напоменуо на конференцији за новинаре Милан Марић.

Овај млади глумац, који се већ остварио у улогама јаких карактера и ликова из наше блиске историје, рекао нам је да му је овога пута, у раду на овом пројекту, било занимљиво што је морао да зарони у лик једног глумца, а да, притом, истовремено покуша самог себе да поништи као глумца како би успео да направи једну сасвим другу личност. Међутим, суштински улазак у процес стварања лика Ивана Маслаћа за њега је значио отварање питања на које нико од целе екипе која је радила на серији, не уме да одговори.

– Не знамо шта значи пад. Још кад смо почели да се припремамо за ову серију отворило се питање шта је то нама лично пад. Можда звучи филозофски, али то је неко питање о ком, ево, размишљамо још увек интензивно, ја макар. Откако се родите сви вас припремају за успон, а нико вам не прича шта да радите кад паднете и како тај пад изгледа. Очигледно је то доста инспиративна и узбудљива тема и непознанице, којима смо ми покушали да се бавимо, што и јесте била једна замка рада на овој „представи” – објаснио је Милан Марић. – Оног тренутка када смо изабрали да причамо о томе заправо нисмо могли да останемо дистанцирани и тај процес је кренуо од тога да се у сценарио упишу све те ствари. То значи да је сценарио од нас захтевао да некако себе на један чудан начин ту откопчамо и те неке своје сумње, несигурности и искуства с неким падовима ставимо унутра и отворимо тему о којој је тешко причати. Не постоји универзалан одговор на питање шта је пад. Он је непознаница и због тога нас плаши.

„Пад” управо недвосмислено говори и о распаду бивше Југославије, рату, санкцијама и сиромаштву, хиперинфлацији и свакодневном насиљу у целом друштву, које је обележило деведесете године. Главни јунак ове серије нам је рекао да сматра да људи у целом региону данас живе последице тог пада.

Фото: Firefly Productions Promo

– То су велике промене, које су нам се десиле у десет, 15 година колико је трајао тај друштвени пад коме смо сви ми, мање-више, присуствовали и били актери, хтели или не хтели. Ако смо пали онда је неки процес пред нама, а питање је шта ћемо после и ко смо ми након тога. Битно да разумемо шта је нама као друштву пад и да ли ми уопште то разматрамо као пад или сматрамо то узлетом. Битно је да прво као друштво прихватимо или то не прихватимо, да једанпут расправимо са тим периодом – истакао је Милан Марић и додао да је у време у које је серија смештена он имао тек три године. – Мој однос према том времену и стању тада у том тренутку не постоји. Данас, после свега, сама одлука да се бавимо овом темом је мој једини коментар на све то шта нам се тада десило. То је мој коментар и на то шта имам да кажем у односу на то шта се једном уметнику, у овом случају глумцу, у неким специфичним околностима деси. 

Серија „Пад” иначе само као полазну тачку узима догађај у којем се нашао југословенски глумац, а гледаоце кроз осам епизода води кроз путеве душе једног уметника, који у стварном животу почиње да проживљава личне борбе које је до тада изводио само на позорници.

 Режију потписује Бојан Вулетић, који је уз Петра Михајловића написао и сценарио. Серија је изашла из кухиње „Firefly” продукције и компаније „Телеком Србија”, а поред Милана Марића у овој причи гледаћемо и Бориса Исаковића, Миму Kараџића, Милицу Јаневски, Анђелу Јовановић, Љубомира Бандовића, Дубравку Дракић, Драгана Маринковића Мацу, Kрешимира Микића, Изудина Бајровића, Славка Собина, Kемала Ризвановића и друге глумце. 

Владимир Бијелић

фото: Промо/Firefly Productions

 

Интернационална премијера на фестивалу „Берлинале”

Серија „Пад” наћи ће се овог фебруара и пред гледаоцима фестивала „Берлинале” у главном граду Немачке, на чијем ће маркету бити приказана иностраној публици. Више хиљада посетилаца имаће прилику да види ову српску серију међу 10 до 15 интернационалних телевизијских остварења. Интернационализација домаћих серија је, како је директорка за мултимедију „Телекома Србија” Александра Мартиновић рекла, један од стратешких циљева ове компаније, а већ сада се њихове серије гледају на пет различитих континената захваљујући сарадњи са неким од највећих стриминг платформи. 

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести