Милош Биковић отвара ЛИФФЕ 18. септембра у Лесковцу

БЕОГРАД:Милош Биковић, један од најпознатијих младих глумаца отвориће Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ 18. септембра у Лесковцу, најавили су данас организатори у београдској Комбанк дворани.
milos bikovic
Фото: Александар Живаљевић

Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра истакла је задовољство што фестивал има могућност да се у Београду представи као фестивал који је релативно млад по годинама трајања, али по значају све препознатљивији и важнији.

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала истакао је да је и дух становника Лесковца допринео томе да фестивал траје годинама и да му се сви радо враћају.

Топлина, гостољубивост и ведар дух Лесковчана су нешто што осећам не само ја, него и преко стотину редитеља и људи из света филма који су били на фестивалу и поново би да се врате. Успели смо сви заједно да створимо једну филмску породицу и тиме омогућимо стварање фестивала који је изузетно квалитетан, и који врло пажљиво бирајући филмове ствара конкуренцију али и могућност да гледаоци на најбољи могући начин виде шта која земља из региона нуди и на који начин иде корак напред, казао је Бајић.

На свечаној церемонији отварања биће уручена награда "Живојин Жика Павловић" глумцу Богдану Диклићу овогодишњем лауреату, за афирмацију регионалне филмске уметности у свету.

Церемонија свечаног отварања почеће у среду, 18. септембра у 19 сати, у Народном позоришту у Лесковцу, након које ће у оквиру Такмичарског програма бити приказан руско - српски филм "Балканска међа" редитеља Андреја Волгина, у којем главне улоге тумаче српски глумци Милош Биковић, Милена Радуловић, и Гојко Митић, и руски Антон Пампужњиј, Гоша Куценко, Сергеј Шакуров, и Сергеј Гарма.

Поред "Балканске међе" која отвара фестивал и Кустуричиног филма "Пепе, један узвишени живот" који ће бити приказан ван конкуренције последњег дана фестивала, за награде за најбољу режију такмичиће се још пет домаћих филмова: "Пијавице" Драгана Маринковића, "Краљ Петар Први" Петра Ристовског, "Ајвар" Ане Марије Роси, "Шавови" Мирослава Терзића и "Делиријум тременс" Горана Марковића.

Такође, у оквиру главног фестивалског програма биће приказано девет регионалних филмских остварења, осам у такмичарском програму и црногорски филм "Последњи ЈУ филмски романтик" Радослава Станишића, који ће бити приказан ван такмичарске селекције.

Филм "Син" редитељке Инес Тановић из Босне и Херцеговине, као и словеначки "Глумим, јесам" Мирослава Мандића имаће српску премијеру управо у Лесковцу.

Дугометражни играни филм "Син" режисерке Инес Тановић отворио је 25. Сарајево Филм Фестивал.

"Глумим, јесам" Мирослава Мандића је копродукцијски пројекат Словеније, БиХ и Хрватске, и говори о животу и раду професионалних глумаца.

Публика ће моћи још да погледа и хрватске филмове "Последњи Србин у Хрватској" Предрага Личине и "Осми повјереник" Ивана Салаја, филм "Последице" у режији словеначког редитеља Дарка Штантеа, "Ти имаш ноћ" Ивана Салатића из Црне Горе, северно-македонски "Господ постоји, њено име је Петрунија" Теоне Митевске, који је српску премијеру имао на овогодишњем Палићком фестивалу, и филм "Сам самцат" Боба Јелчића из Босне и Херцеговине.

О наградама за најбоље филмове, режију и глумце дванаестог ЛИФФЕ фестивала одлучиваће трочлани жири у саставу: редитељ Винко Брешан из Хрватске, редитељ Ненад Диздаревић из Босне и Херцеговине, и глумица Бојана Маљевић из Србије.

Ван такмичарке конкуренције, на фестивалу ће бити приказане пилот епизоде четири серије: "Бисер Бојане 2" у режији Миме Караџића, "Група" Уроша Томића, "Дуг мору" Горана Гајића, и "Сенке над Балканом 2" Драгана Бјелогрлића.

Брижљиво одабран пратећи програм Лесковачког интернационалног фестивала одвија се кроз пројекције студентских филмова из региона, трибинске, књижевне и галеријске догађаје, који често у фокусу имају професионални рад Живојина Жике Павловића.

Пројекције студентских филмова из Србије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Хрватске одржаваће се од 19. до 21. септембра.

Трибински програм "Представљамо у крупном плану" представиће професионалне каријере угледних филсмких ствараоца Богдана Диклића, Милоша Биковића, Тонија Михајловског и Горана Богдана.

Промоција нове књиге у издању Филмског центра Србије, "Сјај црног" Вељка Радосављевића први пут ће бити одржана ван Београда у оквиру овог фестивала.

Реч је о вредној студији која се бави феноменом црног таласа у историји српског филма. Такође, биће представљена и сјајна монографија о Небојши Глоговцу ауторке Татјане Њежић, као и књига "Речник професије" Бора Драшковића.

У току трајања фестивала публика ће моћи да погледа неколико одабраних изложбених поставки: изложбу ауторке др Зоје Бојић "Живојин Жика Павловић, цртежи и ислике"; изложбу "Небојша Глоговац" Маје Медић; "Портрети глумаца" Небојше Јакшића, као и изложбу "Године ЛИФФЕ-а", аутора Драгана Јовића и Дарка Злопорубовића.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести