На филмском фестивалу у Софији „Жив човек“ и „Оаза“

СОФИЈА: Најновији дугометражни домаћи филмови „Жив човек“ Олега Новковића и „Оаза“ Ивана Икића биће приказани на 25. Међународном филмском фестивалу у Софији који почиње данас и трајаће до 24. марта.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Та остварења већ су премијерно приказана на међународним филским смотрама, а у оквиру званичних и редовних конкурса подржао их је Филмски центар Србије (ФЦС).

“Жив човек” је меланхолична комедија о човеку који након великих разочарења у своје најближе покуша да врати слободу.

Тај филм Олега Новковића према сценарију Милене Марковић имао је недавно светску премијеру на 30. Филмском фестивалу у Котбусу, Немачка.

Главну улогу тумачи Никола Ђуричко, који је снимање остварења завршио пре одласка у Америку 2019. године, а осим њега играју: Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић.

Брачни пар и креативни тандем Новковић - Марковић потписао је и крими серију “Мочвара”, као и претходне филмове - “Сутра ујутро”, “Бели, бели свет”, “Рударска опера”, “Отаџбина”.

Радња филма “Оаза” смештена је у Дом за децу и младе са посебним потребама, а заплет се одвија око љубавног троугла између две девојке и једног младића.

Њих играју натуршчици дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков, док су у улогама васпитача Маруша Мејер и популарни Горан Богдан.

Филм је премијерно приказан у званичном програму 77. Венецијанског филмског фестивала 2020, где је режисер освојио награду „Evropa Cinema’s Venice Label“, а сам филм је проглашен као најбољи у селекцији “Дани аутора”.

У току је и 18. по реду програм „Sofia Meetings", где ће бити презентовани будући домаћи филмови у развоју - “Мраз” Павла Вучковића, “Пешчана хроника” Петра Ристовског, “Антиталенти” у режији глумца Радивоја Раше Буквића, “Ембрион” Маше Шаровић и “Yugo Florida” Владимира Тагића, али и нова ТВ серија “Турбо”.

У селекцији “Радови у току” учествоваће и пројекат филма “Лето када сам научила да летим” редитеља Радивоја Раше Андрића, по роману Јасминке Петровић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести