Најављена друга сезона ТВ серије “Калкански кругови”

БЕОГРАД: Промоција друге сезоне домаће ТВ серије “Калкански кругови” уз пројекцију прве епизоде одржана је вечерас уз присуство ауторске и глумачке екипе у Лисабон бару Мтс Дворане. 
Фонет/Александар Барда
Фото: Фонет/Александар Барда

Премијера наставка ове мистичне и мелодрамске серије заказана је за суботу, 1. априла на кабловском каналу Суперстар у власништву компаније Телеком Србија, која је и копродуцент са кућом "Фирефлy Продуцтионс". 

Серија ће се приказивати викендом, у суботу и недељу, а друга сезона, као и прва, има 10 епизода. 

На конференцији за медије вечерас су говорили редитељи Милан Караџић и Гордан Матић, глумци Војин Ћетковић, Небојша Дугалић, Ивана Зечевић и Паулина Манов, сценариста серије Ђорђе Милосављевић, као и Александра Мартиновић, директорка Дирекције за мултимедију Телекома Србије и Бобан Јевтић, креативни директор испред куће “Фирефлy Продуцтионс”.

Осим наведених, у серији играју и увек изванредни Жарко Лаушевић, Нина Јанковић, Наташа Нинковић, Марија Вицковић, Љиљана Стјепановић, Ања Павићевић, Бојана Стојковић, Филип Хајдуковић, и други.

 Редитељ Гордан Матић, иначе директор Филмског центра Србије, јесте нови члан пројекта, који је режирао пет епизода. 

Он је истакао да му је био велики изазов радити другу сезону, са великим ансамблом, да су од самог текста добили једну свежину те да су били инспирисани и покренути да ураде и занимљив рукопис на редитељском плану, на основу онога шта све нуди сценарио.

Милан Караџић био је редитељ комплетне прве сезоне, а сада потписује као и колега Матић, половину, односно пет епизода. 

"У старту нам је друга сезона серије "Калкански кругови" задала знатно веће задатке. Ту су нови ликови, ушле су неке нове приче и прошириле се, јако је узбудљиво. Писац сценарија уводи поново мистику, ослања се на српску митологију, биће укључен Вук Караџић, има и демона. Свакако ће бити више узбуђења и напетости у другој сезони, што ће публику додатно да привуче", истакао је коредитељ Милан Караџић, који је са сценаристом Милосављевићем сарађивао на црногорско-српској ТВ серији "Будва на пјену од мора". 

Креатор серије и сценариста Ђорђе Милосављевић је напоменуо да је и даље тема ове серије - родитељство, одрастање, однос према традицији, и да је имао жељу да у наставку подигне лествицу, тако да су успели у циљу да сада буде више драме, фантастике, више свега.

Такође, аутор је додао да би волео да буде и трећа сезона, јер мисли да би са њом заокружио и закључио причу ове серије.

 Водећег лика Дејана Матића у серији тумаћи поново Војин Ћетковић, који се враћа у село Дол, као у првој сезони, да сачува своју ћерку Миону, и у наставку приче они покушавају да врате свој живот у нормалу. Ипак, то им неће бити лако, јер мистично место - шума Забран још увек није завршило са њима, а очигледно ни они са Забраном. 

“Друга сезона је углавном кренула у оном правцу у ком сам желео. Истина, током прве сезоне сам постављао питања у вези са својим ликом, али друга сезона је дала одговор на њих – ко је човек кога играм, о чему размишља и стреми, и шта се са њим уопште дешава. Без обзира на причу о ћерки и том основном односу оца и ћерке која је у проблему, испод свега тога ме је занимало шта тај мој човек ради у том селу”, нагласио је Војин Ћетковић. 

Главни глумац је вечерас први пут гледао серију, тачније ту прву епизоду, и чини му се да је у сценарију много тога сада јасније и све се открива што му није било дефинисано у првој сезони. 

“Поред тога што се појављују ти нови ликови који су стварно право освежење, бар за мене, мислим да је најважнија ствар да је ова девојчица Ивана Зечевић постала једна права главна глумица. Ја то озбиљно мислим”, закључио је Ћетковић. 

Млада глумица је захвалила на оваквим комплиментима, са којима, признаје, не уме увек да се носи, да их прими, и поделила је свој утисак да ју је одушевио почетак друге сезоне.

И она је први пут вечерас гледала серију, и прва епизода ју је пријатно изненадила у тој мери да је гледала без даха и трептаја. 

“Мислим да смо дали све од себе у другој сезони, све је сада амбициозније. Отишли смо доста напред, и визуелно је серија отишла барем десет корака даље. Моја јунакиња Миона се на крају прве сезоне нашла у једном врло трагичном тренутку, и сада гледамо њене покушаје да се исцели. Не бих много да причам и откривам, боље је да оставим публици да сама види, али Миону од старта гледамо у покушају да се излечи и одлази даље, али Дол и тај Забран јој то не дозвољава”, навела је Зечевић, глумица у успону, коју чека сутра и премијера домаћег филма “Муње опет”, а од 30. марта и друга сезона серије “У клинчу” (РТС). 

Један од сигурно најзапосленијих глумаца већ годинама у играним ТВ серијама,  Небојша Дугалић, у веома густом распореду, нашао је времена да се прикључи екипи у другој сезони.

“Мени је много драго да сам доспео у вртлог ових Калканских судбина, поготову што је мој лик онај који доноси неке додатне нове вртлоге и двосмислености у оно што се већ завртело у првој сезони. То је један од оних карактера који и за собом и испред себе отвара разне интриге, запитаности, и заправо се некако преде цела та тензија приче и осталих судбина кроз њега”, приближио је свој лик Небојша Дугалић. 

Према његовим речима, тај лик сублимира све остале токове, путеве, дешавања, а опет и он сам се ту прелама.

“Гледао сам целу прву сезону где нисам играо, а овде ми се чини да је серија и прича отишла много дубље у све те позадинске просторе магијских, митолошких двосмислености, нејасности, како ће се та паралелна стварност преломити у ову коју ми називамо правом реалношћу”, закључио је Дугалић. 

Глумица Паулина Манов тумачи, како она каже “нови и стари лик”, јер је њена јунакиња живела ту, била је раније у Аустралији, и вратила се. Било јој је веома драгоцено искуство на снимању и драго јој је да се прикључила екипи гледане серије. 

Александра Мартиновић, директорка Дирекције за мултимедију Телекома Србије, рекла је да је пројекат “Калкански кругови” једно фантастично издање, да су дуго чекали наставак серије, те да је веома задовољна резултатом, односно самом реализацијом.

Она је најавила да је Телеком увек у припреми нових серија, те да су годину почели веома радно, са премијерама серија “Пад”, шестом сезоном крими серијала “Убице мог оца”, ту је и “Јужни ветар: На граници”, а публику очекује и мини серија “Тома” према истоименом филму Драгана Бјелогрлића, наслов “Апсолутних сто”, друга сезона “Азбука нашег живота”, и других ТВ остварења. Такође, мини серија “Златни дечко” према том филму, гледа се на иностраној платформи “Амазон Приме”, као и друге њихове серије (“Државни службеник”), те је подсетила да су Телекомови садржаји присутни на пет континената преко разних стриминг сервиса.  

Драматург Бобан Јевтић, креативни директор испред “Фирефлy" продукције, осврнуо се на искорак да су овог пута два редитеља на реализацији, да је то данас светски стандард да барем двојица режирају сезону неке серије, јер такав формат као посебно ауторско дело захтева више рада од барем три месеца снимања, него што је случај са филмом.

Јевтић је оценио да се на тај начин редитељи могу више одморити и детаљније посветити сарадњи са глумцима и осталом екипом, него што би имали прилике да потпуно сами изнесу свих 10 епизода. 

“То се показало као јако добра пракса, ово је нама четврта серија на којој раде по два режисера. Тако и овде имамо два приступа редитеља, они уносе неку свежину у пројекат, ставра се посебна креативна синергија, и тако добијамо много бољи квалитет. Посебно је овде то јако важно, јер је сценариста још више разрадио тај заводљив свет и митологију, и зато је добро да имамо толико велику ауторску екипу”, закључио је Јевтић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести