Објављене номинације за Оскара: Елвис и Аватар: Пут воде фаворити

ЛОС АНЂЕЛЕС: Америчка филмска академија саопштила је номиноване за награде Оскар које ће бити додељене 95. пут 12. марта на свечаности у Лос Анђелесу.
oskar pixabay
Фото: pixabay.com

На краткој свечаности проглашења номинација водитељи Риз Ахмед и Алисон Вилијамс су соапштили да се за најбољи филм такмиче "На западу ништа ново", "Аватар: Пут воде", "Духови острва", "Елвис", "Све у исто време", "Фабелманови", "Тар", "Топ ган: Маверик", "Троугао туге" и "Жене говоре".           

За најбољег редитеља номиновани су Мартин Мекдона за "Духове острва", Данијел Кван и Данијел Шајнерт за "Све у исто време", Стивен Спилберг за "Фебелманове", Тод Филд за "Тар" и Рубен Остлунд "Троугао туге".

Оскара за најбољу мушку улогу могу добити Остин Батлер за "Елвиса", Колин Ферел у "Духовима острва", Брендан Фрејзер у "Киту", Пол Мескал за "Афтерсан" и Бил Наји у "Живети".

Номиноване за најбољу женску улогу су Кејт Бланчет у филму "Тар", Ана Де Армас у "Плавуши",  Андриа Рајзборо за "То Леслие", Мишел Вилијамс у "Фебелмановима" и Мишел Јо у "Све у исто време".

Оскара за најбољу споредну мушку улогу могу добити Брендан Глисон и Бери Кјоган за "Духове острва", Брајан Тајри Хенри за "Цаусеwаy", Џад Херш у "Фабелмановима" и Ки Хуи Кван за "Све у исто време".

За најбољу споредну женску улогу номиноване су Анђела Басет за филм "Црни пантер - Ваканда заувек", Хонг Чау у филму "Кит", Кери Кондо "Духови острва", као и Џејми Ли Керти и Стефани Шу за "Све у исто време".

За најбољи страни филм номиновани су немачки "На западу ништа ново", аргентински "Аргентина,1985", белгијски "Близу", пољски "ЕО" и ирска "Тиха девојка".

За најбољи сценарио номиновани су Мекдона за "Духови острва", за "Све у исто време"  Кве и Шајнерт, Спилберг и Тони Кушнер за "Фабелманове", Филд за "Тар" и Остлунд за "Троугао туге".

За најбољу музику номоновани су "На западу ништа ново", Бабилон", "Духови острва", "Све у исто време" и "Фабелманови".

Саопштене су и номинације и у осталим категоријама међу којима су за најбољи документарни филм, најбољи кратки документарни филм, за монтажу, визуелне ефекте, филмску фотографију и друге.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести