Одржана премијера филма "Досије Косово - Жута кућа"

БЕОГРАД: Филм "Досије Косово – Жута кућа", заснован на извештају бившег специјалног известиоца Европске комисије Дика Мартија, који је премијерно пирказан, по речима чланова породица несталих Срба уноси немир и тугу у њихове животе, али и буди наду да ће сазнати судбину најмилијих.
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Филм је, како је наведенос синоћ, снимљен на основу истраживања Дика Мартија и извештаја који је усвојен у Парламентарној скупштини Савета Европе, као и на Унмиковом документу из 2003. године, у којем су наведене изјаве сведока, бивших припадника тзв. ОВК који су имали директна или индиректна сазнања како о транспортовању Срба у Албанију, тако и о трговини њиховим органима.

У филму који говори о страхотама, пребијањима, мучењима и агонијама кроз које су у последњој фази живота прошли отети Срби и Албанци, о вађењу бубрега из лешева, продаји органа, сведочи и француски пуковник Жак Огар који је тада био командант специјалних јединица француског КФОР-а и који је после онога што је видео тих дана на КиМ напустио француску војску. "Надгледао сам се свакаквих зверстава у Африци али то се одиграло у Европи оставило ме без речи", рекао је Огар.  Судбине у филму износе Верица Томановић, супруга отетог лекара Андрије Томановића, која је подсетила и на књигу Карле дел Понте "Лов, ја и ратни злочинци" и Игор Тодоровски, брат младића (28) који је отет са радног места из Ургентног центра у Приштини, а коме, како каже, не може ни свећу да упали.    

Приказан је и френетичан смех шефа француске дипломатије Бернара Кушнера након што су га на КиМ питали о трговини органима и "Жутој кући", када је новинару рекао да мора да иде да се прегледа.  У филму су приказана пребијања и Срба и Албанаца који после тога нису могли ни да ходају данима и анализе које су им рађене.

Подсећа се да је Марти описао кроз каву агонију су пролазили отети на самом крају, да су убијани пуцњем у главу, па транспортовани на место где су из лешева вађени органи.

Према иизвештају, главни орган којим се трговало по цени од око 45.000 долара, био је бубгрег јер је могао да преживи 24 часа ван тела, а срце четири.

Зато је кућа у којој је то рађено била близу аеродрома у Тирани и служла је као транизит на путу до друге две куће.

Аутор филма Слађана Зарић подсетила је да се није много знало о "Жутој кући", да многи нису веровали да је било трговине органима после јуна 1999. и да је зато желела да покаже судбину људи, да причајући њихове приче призове те људе у колективно сећање.

"Ако не пирчамо о њима они ће поново нестати, причамо о отмицама и нестанцима људи пред 50.000 Кфорових војника, тада је старадло и нестало и убијено више од 1.000 људи, навјише Срба, али и 370 Албанаца је убијено", навела је она.  Према њеним речима, филм је покушај да те људе и њихове судбине отргнемо од заборава, јер "ако не знамо шта се дешавало нећемо моћи да разумемо шта се данас дешава нити шта ће се десити у будућности". Зарић је рекла да не очекује бурне реакције међународне јавности јер је филм заснован на извештају Дика Маријта, након којега је уследила истрага које је то потврдила.

Додала је да у Албанији и даље негирају извештај Дика Мартија.

"Ово није пропаганда нити бајка, већ се базира на чињеницама и на извештајима УНМИК-а", истакла је она.

Драгана Мајсторовић, мајка несталог Ивана, који никада није стигао тамо где је кенуо из Приштине - у централну Србију да упише четврти разред средње школе, изразила је наду да ће се нешто сазнати о несталима и њиховим судбинама.

"Свет не би требало да остане нем на ову причу, која није бајка ни прича, већ истинит догађај са сведоцима и аргуметованим подацима", рекла је она за Танјуг  Председник владине комисије за нестале Вељко Одаловић оценио је као добро то што је снимљен филм "Жута кућа".

"Добро је да је трагедија и једна неиспичана прича испичана, да се неко одважио да уради тако тешку тему, која може помоћи да дођемо до више информација о страдањима наших људи, не само у Албанији већ и широм КиМ", рекао је Одаловић за Танјуг.

Како каже, тема је тешка и оптерећујућа.

"Крајње је време да процес добије на замаху, да добијемо нови простор, нову снагу и ветар у леђа, да ово бреме полако скидамо са породица, да расветлимо судбине несталих да породице нађу мир и спокој", рекао је Одаловић.    Премијери филма снимљеног у сарадњи РТС и МУП-а Србије у Палати Србија, присуствоваил су председник парламента Владимир Орлић и министри Ивица Дачић, Маја Гојковић, Дарија Кисић, Бранко Ружић, Томислав Жигманов, Братислав Гашић, Зоран Гајић, Даница Грујичић, Ђорђе Миличевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, представници СПЦ, саветници, породице жртава, као и несталих.

Филм је синоћ приказан и на РТС-у.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести