Почео 16. Филмски и музички фестивал “Кустендорф”

МОКРА ГОРА: Под слоганом "Уметност изнад свега" који је инспирисан кратким видеом о животу некадашње првакиње балета из Њујорка Мартине Гонзалес и пројекцијом  филма “Троугао туге” шведског редитеља Рубена Естлунда који је награђен Златном палмом вечерас
1
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

“Ово је један од најинспиративнијих културних догађаја у региону, Европи и свету, на коме се слави висока уметност и ауторски филм као њен важан део, фестивал који већ деценију и по неуморно зрачи позитивном енергијом и младим ствараоцима даје јединствену прилику да учећи од најбољих стекну нова сазнања и прошире своје видике”, казала је министарка културе Маја Гојковић отварајући фестивал.

Она је навела да слоган овогодишњег фестивала верно описује животни и стваралачки пут домаћина Емира Кустурице и да захваљујући првенствено њему, Србија има аутентични филмски фестивал који је истински празник уметности.

„Кустендорф је од свог настанка сврстан међу најбоље светске филмске фестивале, што је од великог значаја и за афирмацију наше културе и Србије у међународним оквирима и подршка Министарства културе овом филмском фестивалу неизоставни је део одговорне културне политике и битан подстицај развоју кинематографије”, закључила је Гојковић. 

Оснивач фестивала Емир Кустурица рекао је да је за идеју да се далеко од светла велеграда доводе највећи светски аутори, са њима и млади аутори, пресудна била вера да свака поезија стиже из пуситиње, па је уметност враћена на право место, у “брдовиту пустињу” Мокре Горе.

“Филмови наших гостију у минулим годинама су били велики уметнички домети, а њихово дејство је попут литургије будило најдубља осјећања учвршћујући често нашу савест која нас свакодневно одржава на нашем животном путу између хаоса и реда. Уметност је светост, а уметничко дело је сакралног порекла”, казао је Кустурица.

Овогодишњи слоган “Уметност изнад свега”, како је навео Кустурица, је због тога што не живимо у времену када цвета уметност коју смо увек везивали за појам слободе, већ у времену негације стваралаштва и у свету спектакла медија промене свести о човеку.

“У фрагментираном друштву завладали су закони тржишта, али и губитак јунака који обједињује и изражава своје егзистенцијалне, историјске и политичке идеје, а уз ову појаву дегенерисано је и место уметника у друштву”, навео је прослављени редитељ.

А да је уметност узвишена, рекао је Кустурица, доказ је кратки видео приказан на отварању о некадашњој балерини Мартини Гонзалес, која је последње дане провела у старачком дому са дијагнозом Alchajmerove болести у ком она слуша музику уз коју је плесала и присећа се покрета.

До недеље, 29. јануара, на фестивалу ће бити приказано 27 филмова, од којих је 14 такмичарских. Након пројекција свако вече ће се одржавати поноћни џез концерти. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести