Почео Сарајево филм фестивал, Вендерсу Срце Сарајева

САРАЈЕВО: Сарајево филм фестивал вечерас је свечано отворен у Народном позоришту, где је немачком редитељу Виму Вендерсу уручена награда Почасно Срце Сарајева за изузетан допринос филмској уметности, а потом су премијерно приказана босанскохерцеговачка остварења "Десет у пола" оскаровца Даниса Тановића, као и омнибус "Приче с краја свијета".
s
Фото: Tanjug/Sarajevo Film Festival

Пресрећни смо што можемо да одамо признање једној од централних личности светске кинематографије. Својим радом у области визуелних уметности, као изванредан филмски аутор и фотограф, Вендерс публици увек доноси незаборавне приче и емоције, изјавио је тим поводом директор фестивала Мирсад Пуриватра.

Како је вечерас најављено, Вендерс ће 16. аугуста одржати Мастерклас у Народном позоришту Сарајево, а 14. аугуста почиње ретроспектива његових одабраних филмова, у разним биоскопима у граду. Након приказивања тог дана "Алис у градовима" редитељ ће разговарати са публиком, а исте вечери публика ће моћи да види и документарац "Буена виста соушал клаб".

Вендерс ће 16. августа пре пројекције представити филм "Париз, Тексас", као и 17. августа "До крај света". Сарајево филм фестивал ће приказати 15. августа и рестаурисану верзију Вендерсовог филма "Хотел од милион долара" у Народном позоришту.

Претходно су црвеним тепихом на улазу у Народно позориште прошетале бројне званице међу којима су били Вендерс, Тановић, глумци његовог филма Бранко Ðурић Ðуро и Горан Навојец, затим Емир Хаџихафизбеговић, Тарик Филиповић и Јасмила Жбанић, а домаћин свечности отварања био је млади босанскохерцеговачки глумац Дино Бајровић.

Живот без уметности и филма није то што смо навикли да буде. Тако да заиста ценим да сте вечерас овде. Надам се да ћемо се вратити нормалном животу који је достојан човека. Надам се да ће ово бити почетак једне лепе нове приче, рекао је Пуриватра присутнима на свечаности.

"Писма с крајева свијета” међународног колектива редитеља Бистрик7, хроника је првих дана закључавања услед Ковид-19 испричана у 14 приватних кућних филмова, а приказан је вечерас у оквиру програма Специјалне пројекције у Љетном кину Ватрогасац, док Тановићевих "Десет у пола", прати двојицу ћевапџија у пандемијском Сарајеву, и налази се у оквиру нетакмицарског "Опен ер" програма.

У оквиру "Опен ера" биће приказани и “Отац” Флориана Зелера, "Хватај се цесте" Панаха Панахија, “Јахачи правде” Андерса Томаса Јенсена, “Јунак” Асгхара Фархадија,“Нови поредак” Михела Франца, као и "Тома" редитеља Драгана Бјелогрлића, којим ће 20. августа бити затворено 27. издање фестивала.

На Сарајево филм фестивалу такмичиће се 48 играних, документарних, кратких и студентских филмова за награде Срце Сарајева. Црногорско-српска копродукција "Елегија ловора" редитеља Душана Касалице биће премијерно приказана 15. августа, као један од десет наслова који се такмиче за Срце Сарајева за најбољи играни филм.

У такмичарском програму - играни филм је премијерно и "Ствари вриједне суза" мађарске редитељке Кристине Гросан, а ту су и "Келти" Милице Томовић из Србије, "Брдо на којем ричу лавице" косовске редитељке Луане Бајрами, "Бебиа, једина чежња моје душе" Грузијке Јује Дубрачкус, француско-грчки "Мјесец, 66 питања" Жаклине Ленцу, "Мурина" хрватске редитељке Антонете Аламат Кусијановић, "Тражећи Венеру" косовске редитељке Норике Сефа, "Велика слобода" Аустријанца Себастијана Мајзеа и "Жене плачу" Бугарке Мине Милеве.

Срце Сарајева додељује се и најбољем редитељу, глумцу и глумици. За Срце Сарајева за најбољи документарни филм, односно Награду за људска права и Специјалну награду жирија такмичиће се 16 документарних, а у преостала два такмичарска програма. у категорији за најбољи кратки филм десет остварења, а њих 12 за најбољи студентски филм.

Нетакмичарски програм "У фокусу" Сарајево филм фестивала доноси филмове "Кво вадис Аида" босанскохерцеговачке редитељке Јасмиле Жбанић, "Кошницу" косовске редитељке Блерте Башоли, "Злосрећну шеву или откачени порнић" Румуна Радуа Јудеа, као и "Оазу" редитеља Ивана Икића из Србије.

"У фокусу" ће бити приказани и словеначко-италијански "Санремо" редитеља Мирослава Ћире Мандића, "Табија" Игора Дрљаче, филм "Еволуција" мађарског редитеља Корнела Мундруча, румунско-белгијско-мексичка копродукција "Ла сивил" Теодоре Ане Михаи, турски "Опрост" Чема Озаја, "Припреме да заједно проведемо непознат временски период" Лили Хорват из Мађарске и "Шта видимо када гледамо у небо?" Грузијца Александра Коберидзеа.

Фестивал има, између осталих, и програме "Суочавање са прошлошћу", "Киноскоп", "БХ филм", "Претпремијере серија", а има и новоустановљену Специјалну награду за промицање родне равноправности, а филмови ће бити приказивани у сарајевским просторима као што су Народно позориште, Синеплекс Сарајево, и Летњи кино на неколико локација.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести