Почиње уводни филмски програм Фестивала на Палићу

СУБОТИЦА: Предфестивалски програм Фестивала Европског филма Палић почиње данас и трајаће до 9. јула у биоскопу “Јуросинема” у Суботици, где ће бити представљене селекције „Best of Europe” и „Europe 4 kids”, као увертира за чувени фестивал који ће трајати од 17. до 23. јула.
palicki festival
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Селекција „Best of Europe “ чине европски филмови који су обележили претходну годину, а у овом издању биће приказано седам филмова из Русије, Данске, Пољске, Немачке, Шведске, Француске и Чешке.

На репертоару ће бити остварења „Часови персијског” Вадима Перелмана, „Још једна тура” Томаса Винтерберга, „Тело Христово” Јана Комасе, „Берлин Александерплац” Бурхана Курбанија, „О бесконачности” Роја Андерсона, „Истина” Хироказу Корееде и „Шарлатан” Агњешке Холанд.

Фестивал европског филма Палић ове године је први пут увео селекцију „Europe 4 kids”, у оквиру које ће бити приказано седам филмова за децу из Немачке, Норвешке, Чешке, Белгије, Шведске, и Северне Македоније.

Публика ће тако моћи да погледа наслове - „Кућни патуљци - операција колачићи” Уте фон Мунхов-Пол, „Капетан Сабљозуби и магични диијамант” Размуса А. Сивертсена, „Пат и мат - мајсторске авантуре” Марека Бенеша, „Моја породица и вук”, „Безрепи Пеле” Кристијана Рајтелниуса, македонски „Стела” Стојана Вујичића и „Викинг Вик и чаробни мач” у режији Ерика Казеа.

Илија Татић, директор Отвореног универзитета Суботица који организује фестивал, о овој селекцији је рекао да је дирекција Фестивала на Палићу свесна потребе да се најмлађа публика окрене филмској уметности од најранијег узраста.

Зато у предфестивалском програму приказују европске биоскопске хитове за децу, а током централне манифестације ће имати радионицу „Како се гледа филм- мала школа бонтона” и презентацију фестивала “Мулти Мост”, где се приказују остварења, где су аутори деца.

Филмски фестивал Палић основан је 1992. године, замишљен у форми малих и непретенциозних Палићких филмских вечери, да би касније израстао у важну тачку на мапи европских филмских фестивала.

Од 2003. године постаје Фестивал европског филма Палић који промовише стваралаштво европских аутора кроз окупљање најважнијих уметника Европе.

Фестивал су посетили, између осталих, Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл као и највећа имена српске и југословенске кинематографије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести