ПОСЛЕДЊА УЛОГА ЖАРКА ЛАУШЕВИЋА "Руски конзул" у биоскопима широм Србије

БЕОГРАД: Домаћи филм  "Руски конзул" у режији Мирослава Лекића, према истоименом роману Вука Драшковића, од данас улази у редовну биоскопску дистрибуцију широм Србије.
Youtube Printscreen/Art Vista
Фото: Youtube Printscreen/Art Vista

Подсетимо, управо тим филмским остварењем свечано је затворен 52. ФЕСТ 3. марта на великој сцени Мтс Дворане у Београду.

Насловну улогу тумачи недавно преминули глумац Жарко Лаушевић, што је уједно био и његов последњи филм који је у богатој каријери снимио.  

Управо је Лаушевић постхумно добио најгласнији и најдужи аплауз на крају пројекције новог остварења тог 3. марта, што је тада било изузетно емотивно за целу препуну Мтс Дворану.

Шта нам доноси нови филм Мирослава Лекића који се поново враћа књижевном свету писца Вука Драшковића након успешне екранизације његовог романа "Нож" (1999) где је Жарко Лаушевић такође имао главну улогу?

Радња филма и истоименог романа "Руски конзул" (1988) одвија се уназад 50 година у бившој Југославији и приказује комплексан однос српског и албанског народа.

Политичка и друштвена драма прати судбину српског доктора - психијатра Илију Југовића (Небојша Дугалић) који након изненадне смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази на Косово, у Призрен.

Тамо је добио посао лекара опште праксе у локалној болници где је упознао професора историје Љуба Божовића (Жарко Лаушевић), који је умислио да је извесни "Руски конзул".

Мистериозни психијатријски пацијент тврди да ће ускоро “Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско“ и привлачи гнев локалних албанских моћника који намеравају да иселе и отерају са Косова комплетно српско становништво.

Управник болнице (Светозар Цветковић) у почетку делује да подржава доктора Југовића у свему што ради, посебно око случаја "Руског конзула", али се убрзо испоставља да није баш тако, те да је и он саучесник немилих догађаја у страху за свој живот, тако да му заташкавање није нимало страно.

Илија Југовић се посебно заинтересује за случај свог пацијента изван својих надлежности, јер проради оно људско и морално у његовом бићу и жели да му помогне на све начине да се спаси од албанског тиранина Берише (Висар Висхка).

Тако се рађа продуховљено, људско и садржајно пријатељство између Љуба Божовића и Илије Југовића, који остварује леп однос и са Љубином женом (Паулина Манов) и касније брине за њиховог сина.

Филм се састоји из две велике драматуршке целине, када је Југовић на слободи и када након намештеног суђења бива склоњен у затвор, због злочина који није починио.

Тако из жанра друштвено политичке драме сценарио се претвара у стандардни затворски филм у коме се поновно спајају судбине Срба и Албанаца, овог пута у једном затворском кругу.

Публика све време жели и очекује космичку правду да се догоди, мада делује, како радња одмиче, да су све наде потонуле да се то може испунити.

Сценарио филма "Руски конзул" према роману написао је режисер Мирослав Лекић, уз сарадњу драмског писца Игора Бојовића и књижевника Владимира Табашевића.

Глумачки наравно сасвим очекивано доминира искључиво Жарко Лаушевић који заслужује да му се постхумно доделе све могуће награде за овако узвишену тестаментарну улогу.

Подсетимо, Жарко Лаушевић је последњи пут био виђен у јавности на истој сцени бившег Дома синдиката, односно Мтс Дворане на премијери ратног филма "Хероји Халијарда" Радоша Бајића у октобру 2023. када је заслужено добио такође најдужи аплауз од задовољне публике.

 Лаушевић је и у том филму, као и у "Руском конзулу", тумачио једну од главних улога.

Иако се води као последња улога на филму коју је снимио пред смрт, и тада видно болестан, док нас није напустио 15. новембра 2023, Лаушевић је оставио у аманет још снимљених пројеката.

Тренутно је актуелна ратна серија "Време смрти" према роману из четири тома Добрице Ћосића, где игра једну од водећих улога. Серија има две сезоне и укупно 30 епизода.

Осим тог ратног спектакла, од 9. марта на каналу Суперстар ће кренути мини серија "Ваздушни мост" према споменутом филму "Хероји Халијарда", где ће публика у шест епизода гледати сцене које нису приказане у филму, дакле и улога Лаушевића је проширена.

Такође, Жарко Лаушевић игра и у трећој, финалној сезони серије "Калкански кругови" Гордана Матића и Милана Караџића, као и у филму и серији "Воља синовљева" Немање Ћеранића, чије се премијере очекују до краја 2024. године.

Значајне улоге у филму "Руски конзул" остварили су - Небојша Дугалић, Светозар Цветковић, Паулина Манов, посебно је изненађење македонски глумац Висар Висхка као застрашујући негативац Бериша.

И глумица Даница Радуловић је одиграла упечатљиву и снажну ролу жене која се препушта систему уместо да се против њега бори.

Запажене улоге у новом филму остварили су још Менсур Схафqиу, Петар Зекавица, и недавно преминули македонски глумац Мето Јовановски.

Ту су још - Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Нада Мацанковић, Вахид Џанковић, Љубиша Савановић, Константин Фиданов, Милан Чучиловић, Игор Дамјановић, и многи други.

Удовица Жарка Лаушевића, позната шминкерка Анита Лаушевић била је ангажована на филму "Руски конзул" управо око креирања шминке за свог преминулог супруга.

Редитељ Мирослав Лекић и глумац Жарко Лаушевић припремали су пројекат "Руски конзул" последње четири године, и снимали га пуна два месеца током лета 2023. у Пожаревцу и Младеновцу.

Пре тога су успешно сарађивали на антологијским остварењима - “Догодило се на данашњи дан” (1987), “Боље од бекства” (1993), “Нож” (1999, имао је 650.000 гледалаца), као и у серији од три сезоне “Државни службеник” (2018/2022).

Мирослав Лекић се вратио филму након више од 20 година и трилера "Лавиринт" (2002), али је све време присутан као режисер многих играних ТВ серија ("Улица липа", "Сва та равница - Јагодићи", "Отворена врата" 1-2, "Горе доле", "Убице мог оца", "Државни службеник", "Швиндлери", "Сенке над Балканом", "Бележница професора Мишковића").

Ауторску екипу чине још -  композитори музике Александар Ковач и Роман Горшек, иначе познати музичари из састава "К2" и "Плејбој", директор фотографије Далибор Тонковић, монтажер Петар Јаконић, продуцент Драган Ђурковић испред куће "ВисионТеам", и други.

Продукцију потписује компанија "Телеком Србија", док је дистрибутер "Арт Виста", и филм је од данас на редовном биоскопском репертоару широм Србије.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести