Припреме за 48. Фест приводе се крају

У Главном такмичарском програму овогодшњег 48. Феста је двадесет филмова из Србије, Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Северне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске и Колумбије.
f
Фото: Промо

О најбољим филмовима награди Београдски победник и другим признањима на Фесту одлучиваће петочлани међународни жири у коме су Себастијан Каваца, Наташа Нинковић, Никола Љуца, Дана Будисављевић и Клеменс Шик.

Себастијана Кавацу, словеначког позоришног, филмског и ТВ глумца смо упознали у серијама “Сенке над Балканом”,” Монтевидео, Бог те видео”, “Наша мала клиника”, “Да сам ја неко...” Награду за најбољег глумца освојио је на Фесту 2018. за главну улогу у филму “Едерлези рајсинг. Наташа Нинковић, једна је од најбољих домаћих глумица средње генерације, значајне улоге остварила је у филмским комедијама, попут “Стада” или “Ивкове славе”, али и у драмама као што су “Ајвар”, “Клопка”, “Професионалац”. Члан је ансамбла Народног позоришта, а често је виђамо и у серијама на малим екранима. Никола Љуца, млади редитељ више него успешно је дебитовао филмом “Влажност”, који је премијерно приказан на Берлиналу, а затим и на Фесту 2016. када је награђен као најбољи редитељ, а “Влажност” је проглашен за најбољи филм 44. Феста. Дана Будисављевић, хрватска монтажерка и редитељка, након низа документарних остварења, публици је представила свој дебитантски играни филм “Дневник Диане Будисављевић” који је на фестивалу у Пули однео пет награда, укључујући и најважнију, за најбољи филм, али ни низ других признања на светсим фестивалима. Клеменс Шик, немачки глумац, модел и политички активиста, богату каријеру градио је у позоришту, Холивуду, и независним филмовима. Публици ван Немачке познат је по улогама у филмовима “Casino Royale”, “Point Break” и “Overdrive”, као и хит Нетфликс филму “Kidnapping Stella”.


Најтраженији филмови

Међу најтраженијим филмовима 48. Феста у првих десет дана продаје карата су поред “Оца” и остварења “Грех” Андреја Кончаловског о Микеланђелу Буонаротију, “Кишни дан у Њујорку” Вудија Алена, “Оптужујем” Романа Поланског, чија је тема озлоглашена афера Драјфус с краја 19. века. и “Диван дан у комшилуку” редитељке Маријел Хелер, заснован на истинитој причи о пријатељству ТВ звезде Фреда Роyерса, миљеника америчке нације, и Тома Џуноа, новинара магазина Esquire. Међу филмовима на 48. Фесту је и неколико номинованих у разним категоријама за награде Америчке филмске академије Оскар.


Фест се ове године одржава од 28.фебруара до 8. марта под слоганом “Скупљачи емоција”. Овај популарни међународни фестивал отвориће домаћи филм “Отац” Срдана Голубовића, са Гораном Богданом у главној улози. свега пар дана након светске премијере на 70. Берлиналу, где ће бити приказан у програму Панорама. Филм приказује човека коме због сиромаштва одузимају децу и који поражен креће пешке на пут од југа Србије до престонице. У тренутку потпуног очајања, он из револта постаје херој. Програм Феста обухвата укупно 96 филмова са више од 300 пројекција у осам дворана у Београду. Међу гостима 48. Феста најављени су познати амерички глумац Џон Малкович и грчки редитељ Коста Гаврас, који ће добити признање Београдски победник, као и наша велика глумица Мира Бањац, којој ће то признање уручити на отварању Уликс Фехмију, познати глумац и син легендарног Бекима Фехмијуа, коме је и посвећен 48. Фест.

Н. П.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести