Радош Бајић: “Хероји Халијарда” ће бити круна моје карије

БЕОГРАД: Играни филм ратне тематике “Хероји Халијарда”, као и ТВ серија “Ваздушни мост” према сценарију и режији Радоша Бајића, ушао је у другу фазу снимања, а његов аутор за Танјуг истиче да ће управо “Халијард” бити круна његове каријере.
bajic
Фото: Танјуг/видео

Како је објаснио режисер, ове године по плану су завршили сва договорена снимања у трајању од 45 дана, а наредне 2022. године ће се радити идентичан број дана.

Филмски пројекат и ТВ серија интензивно су се реализовали од 22. маја на живописном Космају, у селу Неменикуће, где је комплетно изграђена веома импресивна реплика села за потребе снимања тако амбициозно замишљеног подухвата.

Снимање се онда наставило крајем јуна у Крагујевцу, даље на планини Рудник, а следеће године екипа одлази пут Равне Горе, Сувобора, села Прањани и Брајићи у којима се и одиграла ова ратна драма давне 1944. године.

Аутор Радош Бајић присетио се почетка своје каријере 1975. године када је играо у свом чувеном првом играном филму “Сарајевски атентат” Вељка Булајића и специјално за Танјуг упоредио време тада и сада, где постоји значајна разлика.

“Филмови и серије у то време су дуго припремани и снимани. Многе промене у глобалном схватању живота, као и друштвене промене условиле су то да су се снимања данас свела на један облик инстант продукције: чим се крене у реализацију, већ се најављује премијера и готово. Наш “Халијард” то свакако није”, нагласио је редитељ и сценариста филма и ТВ серије.

“Сама та чињеница да радимо тако студиозно говори о другачијем концепту од свих осталих пројеката и продукција данас”, истакао је редитељ и додао да је веома задовољан како је протекло прво поглавље снимања од пуних 45 дана.

Филмска прича је заснована на највећој појединачној акцији спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатог имена „Операција Халијард“.

У овој акцији, у лето 1944, са аеродрома у селу Прањани у подножју Сувобора, српски народ је спасио 508 америчких и других савезничких пилота.

Бајић је истакао да су у екипи веома темељно радили на овако захтевном пројекту, три и по године су писали сценарио, што подразумева истраживање историје, епохе, све елементе тог времена.

Ко-сценаристи на пројекту су наш водећи драмски писац Душан Ковачевић, и Стефан Маџаревић, док иза филма стоји продукција Радоша Бајића - кућа “Contrast Studios”, компанија Телеком Србија и Радио Телевизија Србије (РТС).

Једну од важних улога има и легендарни Жарко Лаушевић, који је у последње време веома често ангажован на новим домаћим филмовима и ТВ серијама.

“Наравно, знао сам одувек да је Лаушевић велики глумац, али сада док радимо, могу и потписати “сертификат” са том тврдњом”, није штедео речи хвале Бајић, који га је описао као веома професионалног колегу, који је самосвојан и изванредан.

Сада два глумца имају прву сарадњу у каријери, а када је сценарио био готов, Бајић га је у јануару послао Лаушевићу са идејом да се састану за 10 дана и попричају о могућем снимању.

Ипак, Лаушевић се јавио одмах сутра ујутру, сценарио није могао да престане да чита, и одмах пристао да у њему глуми. “Мислим да и то довољно говори о пројекту”, додао је редитељ.

Како аутор каже, осим Лаушевића, и други глумци ће имати значајне улоге и блиставе креације, као што је Радован Раша Вујовић, који ће снимати следеће године.

Да ли постоје хероји данас, ко су они, да ли се могу вратити, или су изумрли, свакако су питања за размишљање у вези овог филма.

“У последњих 30, 40 година српски народ је добио једну глобалну карактеризацију да је дивљачки народ без емоција и душе. Једна од порука коју ће овај филм послати јесте да је српски народ племенит, достојанствен, широк, хуман, човекољубив, да се страховито, несебично жртвује да би помогао другим људима. И у овом случају је помогао Американцима”, отклонио је сумње продуктивни сценариста.

“Халијард ће отворити многе велике теме. Сам наслов филма је веома енигматичан. Прва помисао је - ко су хероји? Да ли су то амерички пилоти у повратку са бомбардовања нафтних поља у Румунији, или је херој српски народ, који је њих прихватио и њима давао кртину, а он јео сплачине. Срби су спавали по оборима и шталама, а пилоте смештао у гостињске собе са мирисом дуња и босиљка. То су велике поруке. Отвориће Халијард велике теме, и наредне две године радим, и видимо се у јануару 2023. године када планирамо премијеру филма”, навео је Бајић.

Осим споменутих глумаца, овде играју тражени и талентовани уметници - Петар Божовић, Нела Михаиловић, Никола Ракочевић, Вучић Перовић, Милан Васић, Александар Ðурица, Исидора Минић, Јово Максић, Драган Петровић Пеле, Љиљана Благојевић, Слободан Бода Нинковић, Недељко Бајић, Вања Ејдус, Александар Стојковић, Ðорђе Марковић, Бранко Јанковић, Бранка Шелић…

У филму игра више од 30 страних глумаца, посебно Американаца, неки од имена су - Стивен Мур, Пол Клес, Никола Кент, Карл Вартон, Том Захнер, Мајкл Стоки, Адам Девенпорт, Јадран Малкович, Пол Мареј, Хари Натанијел Епли, Алекс Папке.

Сценариста је веома поносан на чињеницу да је толики број страних актера у ратном пројекту, а такође је издвојио неколико имена талентованих младих глумаца, за које је сигуран да ће направити одличне улоге - Нина Нешковић, Теодора Драгичевић, Чубрило Чупић, Марко Радојевић, Михаило Перишић, Огњен Никола Радуловић. Манир је редитеља да увек у нове српске пројекте филмске и ТВ продукције уведе неке нове младе глумце, тако да и у овом филму има најмање два, три бисера.

Веома плодан аутор Радош Бајић је у последњој деценији изузетно продуктиван као сценариста и редитељ, јер је потписао чак 100 епизода култне серије “Село гори, а баба се чешља”, затим 70 епизода “Шифре Деспот”, две сезоне “Пси лају, ветар носи”.

Сада снима најдуже, а мањег је обима пројекат, јер је у питању филм и мини серија од 6 епизода, мада он каже да ће серија вероватно бити и са више наставака.

“Серија “Село гори...” је реално, мој капитални пројекат, који човек ради једном у животу. То не може да се два пута достигне. Али верујем да ће “Халијард” бити круна моје каријере”, истакао је филмски аутор.

“Како све то успевам од силних других пројеката, тако што последње четири године само то радим, посвећен сам овом филму и серији. Треба раздвојити пројекте продукције “Contrast Studios”, која је једна од најозбиљнијих и најугледнијих кућа у Србији, и мој лични ауторски пројекат. Ја се бавим само “Халијардом”, то су обимна истраживања, ноћи и дани проведени у раду”, нагласио је Бајић.

Војни аеродроми у Батајници и Ковину, вила „Златни брег“- некадашњи летњиковац династије Обреновић у околини Смедерева, на обронцима Рудника, и живописни крајолици око Крагујевца, сви они су дочаравали атмосферу из периода Другог светског рата у Србији. Након даљих припрема, које почињу на јесен, екипа ће снимање овог филмско-телевизијског пројекта наставити на пролеће 2022. године.

Иако је комплетан аутор “Халијарда” посвећен само овом амбициозно замишљеном вишеслојном послу, његова продукција не мирује, тако да ће до краја године из њихове креативне радионице изаћи серија “Азбука нашег живота” према романима Мирјане Бобић Мојсиловић, у режији његове ћерке Јелене Бајић Јочић, а ускоро креће и снимање трећег циклуса документарно-играног серијала “Српски јунаци средњег века” редитеља Гордана Матића.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести