Славку Штимцу "Почесни Ернест", признање сомборског фестивала 

Глумац Славко Штимац добитник је награде “Почасни Ернест” коју додељује Сомборски филмски фестивал.
s
Фото: Youtube Printscreen

Награда је названа по филмском пиониру Ернесту Бошњаку, сомборском кинематографу и једном од првих филмских аутора у Србији. Бошњак је био оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.

Штимцу ће ово признање бити уручено на трећем издању Сомборског фестивала, који ће се одржати од 10. до 13. јула у организацији Културног центра Лаза Костић.

Славко Штимац је почео глумачку каријеру још као дванаестогодишњи дечак улогом у филму “Вук самотњак”, а затим као тинејџер у остварењима „Зимовање у Јакобсфелду” и „Салаш у малом риту”.

Почетком осамдесетих игра једну од својих најзначајнијих улога, у дебитантском филму Емира Кустурице “Сјећаш ли се Доли Бел”, а затим с успехом игра у низу популарних филмова, као што су “Ко то тамо пева”, “Варљиво лето ’68”, “Браћа по матери”, и многим другима. Наставља сарадњу са Кустурицом у фимовима “Подземље” и “Живот је чудо”, а до данас је остварио на десетине запажених улога. Телевизијска публика последњих година може да га види и у популарној серији “Убице мог оца”.

Треће издање Сомборског филмског фестивала биће отворено 10. јула у Атријуму Градске куће свечаном церемонијом и пројекцијом руско-српског биоскопског хита “Хотел Београд”. На фестивалу ће бити приказано 11 остварења у четири селекције: Главни програм, Култни класици, Панорама шведских филмова и Носталгија. Биће додељене и награде Ернест за најбољи филм, глумицу и глумца о којима ће одлучивати жири у саставу глумица Марија Бергам, глумац Феђа Стојановић и филмски продуцент Фети Даутовић.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести