Снажни ауторски филмови на Фесту

БЕОГРАД: На овогодишњим 48. Фесту који почиње 28. фебруара за престижне награде и за Београдског победника надмеће се у Главном такмичарском програму 20 филмова из Србије, Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Северне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске и Колумбије.
fest
Фото: Promo

Како је изјавио уметнички директор фестивала Југослав Пантелић, оптимизам засигурно не доминира у тим "изузетно јаким ауторским филмовима, но и уколико га је могуће осетити, производ је неоснованих надања и вере у то да на крају увек све буде добро".

Јунаци филмова јесу људи најчешће чудних и у мањој мери чудесних судбина чија будућност тек донекле зависи од њих самих. Навикнути на ограничења која им намећу најразличитије друштвене и породичне, тј. традиционалне стеге, доминантно су окренути увођењу еволутивних животних промена ради остварења крајњег циља, који најчешће не бива достигнут, казао је Пантелић.

Један од таквих филмова је "Само 6,5", иранско остварење редитеља Саида Рустајиа о нарко-дилерима, истовремено узбудљив кримић, али и оштра критика много ширих друштвених прилика.

Насупрот овом остварењу је аустралијски филм "Млечни зуби", редитељке Шенон Марфи, који се такође, између осталог, бави и питањем дроге, али на један доста питкији начин, будући да је у питању комедија.

Прошлогодишњи фестивал у Локарну отворио је дебитантски филм италијанске редитељке Ђиневре Елкан "Камо среће", а критичари га зову правим цроњд-плеасер филмом - неочекивано забавна, лагана и сентиментална прича о разводу испричана кроз перспективу шестогодишње девојчице.

У главном такмичарском програму нашла су се два домаћа остварења - дугоочекивани други филм Младена Ђорђевића "Сумрак у бечком хаустору" и "Отац" Срдана Голубовића који ће и отворити Фест, и то одмах након светске премијере на Берлиналу.

Од регионалних наслова очекују нас добро позната имена као што су Милчо Манчевски и његов нови филм "Врба", награђивани словеначки редитељ Дамјан Козоле са драмом "Полусестра", критика католичке цркве у филму "Глас" Огњена Свиличића и дебитантска психолошка драма "Матер" Јуре Павловића.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести