Српски филмови награђени на фестивалу у Локарну

ЛОКАРНО: Неколико српских аутора и пројеката награђено је на недавно завршеном 72. Филмском фестивалу у Локарну, међу којима су филмови настали уз подршку Филмског центра Србије.
1
Фото: Tanjug

Румунско-српској копродукцијс "Ивана Грозна" Иване Младеновић, освојила је специјално признање жирија на Филмском фестивалу Локарну, док је Млади жири те филмске смотре остварење "Последња слика о оцу" Стефана Ðорђевића прогласио за најбољи кратки филм у Међународној селекцији, саопштили су из Филмског центра Србије.

Филм "Ивана Грозна" имао је светску премијеру у званичној селекцији "Цонцорсо Цинеасти дел пресенте".

Насловну улогу у филму тумачи редитељка, а поред ње глуме Аница Поп, Гордана Младеновић, Лука Грамић, Миодраг Младеновић, Коста Младеновић, Зивка Сорејевић, Андреи Динесцу...

Под радним називом "Летње вече, пола једанаест", овај филм је у фази развоја подржан на Конкурсу Филмског центра Србије за суфинансирање производње мањинских српских копродукција. 

Филм је у продуцентском смислу дело сарадње кућа МицроФИЛМ и Дунав 84.

Остварење "Последња слика о оцу" Стефана Ðорђевића настао је уз подршку Филмског центра Србије и СееЦинема Нетњорка, а био је део званичне међународне конкуренције такмичарског програма "Парди ди домани".

Главне улоге у филму тумаче Игор Бенчина и дечак Марко Матић, а ово остварење настало је под окриљем продуцентске куће Алл Инцлусиве Филмс, док је копродуцент кућа Емоте Продуцтион. Копродуценти су и Антиталент из Хрватске, Старагара из Словеније, Минос Николакакис из Грчке. 

Подсећамо, у програму "Фирст Лоок" овогодишњег издања Филмског фестивала у швајцарском граду Локарну, подршку су добили српски филмови у настајању - "Келти" Милице Томовић , "Теленовела ен грис y мултицолор" Филипа Мартиновића и "Пејсажи отпора" Марте Попиводе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести