Вечерас почиње 26. Фестивал европског филма на Палићу

Двадесет шесто издање Фестивала европског филма биће отворено вечерас на Летњој позорници на Палићу у организацији Отвореног универзитета Суботица уручењем награда “Александар Лифка” најзаслужнијим филмским ствараоцима а ове године су то сценограф Миљен Кљаковић Крека и прослављени хрватски редитељ Рајко Грлић.
д
Фото: Промо

До 26. јула публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, и то у 15 различитих селекција и програмских целина. Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру. Поред богатог филмског програма публика ће моћи да ужива у бројним пратећим садржајима – концертима, изложбама, радионицама и стручним предавањима. Фестивал ће отворити нови филм чувеног шпанског редитеља Педра Алмодовара „Бол и слава“, за који је Антонио Бандерас добио награду за најбољу мушку улогу на овогодишњем Канском фестивалу, док ће га 26. јула затворити белгијски филм „Млади Ахмед”, који је прослављеним редитељима, браћи Дарден, донео награду за најбољу режију у Кану. Ови филмови ће бити приказани ван конкуренције у оквиру Главног такмичарског програма који ове године броји 12 филмова у избору селектора и уметничког директора Ненада Дукића. Међу њима је и домаћи филм “Ајвар” дебитантско остварење Ане Марије Роси, са Наташом Нинковић и Сергејем Трифуновићем у главим улогама, које ће на Палићу имати светску премијеру. У жирију главног програма су Том Бурке, Алеш Павлин, Силас Тузомеркас, Лоренс Тули и наша глумица Марта Береш.

Осим ове селекције са најактуелнијим насловима, филмови ће се такмичити и у оквиру селекције “Паралеле и судари”, која обухвата најангажованије источноевропске филмове, посвећене питањима транзиције друштва и система, међуетничким односима, питањима идентитета и потребом за миром, суживотом и тореланцијом. Селектор овог програма је британски критичар Нил Јанг, а филмови ће оцењивати жири у коме су Ник Пинкертон, Киерон Корлес и Весна Перић.


Грчка у фокусу

Програм ће обухватити и селекције „Нови европски документарни филм”, „Eco Dox”, „Short Matters„, „Млади дух Европе”, „Великани европске кинематографије”, „Нови мађарски филм”, ту је избор филмова са Међународног фестивала „Жигмонд Вилмош“, док је ове године у фокусу грчка кинематографија.


– Овогодишњи фестивал видим као добро место где ћемо се поново сусрести са европским филмовима који отворено, критички говоре о времену у коме живимо, а проблема као што знамо, има много – истиче оснивач и директор Радослав Зеленовић. - Теме које преокупирају европске ауторе су све оно што мучи и Европу и европску заједницу и нас који нисмо део те заједнице - од миграната до личних, интимних проблема и начина живота, сналажења у ономе што се дешава у Европи и изван ње.

Фестивал се традиционално одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу као и биоскопи „Еуросинема”, „Абазија” и „Лифка”.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести