ХЕРМИНА Г. ЕРДЕЉИ ДОБИТНИЦА ПАТАКИЈЕВОГ ПРСТЕНА Највеће признање за глуму на мађарском језику

Глумица Народног позоришта Суботица/ Непсинхаз Сабатка Хермина Г. Ердељи, овогодишња је добитница Патакијевог прстена, најважније награде војвођанских позоришта која раде на мађарском.
а
Фото: Народно позориште Суботица, Глумица Непсинхаза у улози Авети, за коју је награђена

Хермина Г. Ердељи награду је освојила за улогу Авети из истоимене представе коју је по тексту Карила Черчила режирала Ана Шифлиш. Жири је радио у саставу позоришни критичар Балинт Ковач, публициста Чаба Пресбургер и позоришни критичар Игор Бурић, којима је придружен и глас студената Академије уметности Нови Сад на мађарском језику, да би одлука била донета једногласно.

- Један од највећих изазова обликовања улоге Авети био је апсолвирање намерно збуњујућег, двосмисленог или вишезначног текста заснованог на играма речи, што је Хермина Г. Ердељи бриљантно решила. Лик из текста је и допадљив и мрзак, застрашујући и пријатељски настројен, улива поверење, али је у исто време непредвидив. Хермина Г. Ердељи је била дух овог лика који сија у изузетном спектру боја, остављајући дубок утисак на гледаоца, држећи га у неизвесности у погледу његових добрих или лоших намера – наводи се у образложењу жирија.

Хермина Г. Ердељи је Патакијев прстен добила први пут, а на сцени је преко 25 година. Награда јој је уручена прошле недеље, на Дан мађарског позоришта у Војводини, управо на суботичкој сцени Непсинхаз, на којој игра. Као прилог томе, уручена јој је и чувена „Десетка“, комад тепиха из собе са бројем десет у којој раде класе на мађарском језику Академије уметности у Новом Саду.

Том приликом, глумица која је и до сада остваривала веома запажене роле у својој каријери, изјавила је да је поносна, јер Патакијев прстен много значи глумцима на мађарском у Војводини. Хермина Г. Ердељи јој је рекла да јој је највећа награда ипак то што је добила да игра насловну улогу у представи „Авет“, јер је то једна посебна улога, посебна представа, која покреће пуно енергије у човеку.

- Много сам радила на лику. Језик којим могу да говорим на сцени је леп. Могу да рецитујем поетски потпуно измењене монологе који показују богатство мађарског језика у свим аспектима. Драго ми је што могу да вам покажем подвиге за које је способан овај језик. Као глумици, био је озбиљан посао све ово схватити, научити, интелектуално представити на начин да се пренесе на гледаоца, јер сваки такав монолог или мисао оставља доста тога за размишљање – навела је Хермина Г. Ердељи, а пренео „Мађар со“.

Патакијев прстен додељује се од 2001. године, а ове је кандидате за награду која носи име Ласла Патакија, редитеља, глумца и учитеља, одабрао је глумац Золтан Мезеи, на основу глумачких наступа у сезони 2022/ 2023. Номиновао је Силвију Крижан, глумицу Новосадског позоришта/ Ујвидеки синхаз, за улогу Гине у представи „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића, у режији Маргарете Табороши; Чабу Ралбовског, глумца Народног позоришта Суботица/ Непсинхаз Сабатка, кога је публика могла да види у лику ујака Лајоша у музичкој продукцији „Не могу да живим без музике“ Жигмонда Морица, у режији Шандора Ласла; Габора Месзароша, углумца Позоришта „Деже Костолањи“ у Суботици, за улогу Госта у представи „Не пуцај на ласту“ Тибора Залана, у режији Ђерђа Херњака; Ђерђа Вирага, глумца Сенћанског мађарског камерног театра, за улогу Крогстада у представи „Нора и Торвалд“ по тексту „Нора“ Хенрика Ибзена, у режији Иштвана Веребеша.        

И. Б.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести