"КРОКОДИЛ" од 17. до19. јуна у Београду, гост Маргарет Атвуд

БЕОГРАД: Књижевни фестивал “КРОКОДИЛ” у свом 14. издању, ове године под слоганом “Година магијског мишљења” биће одржан од 17. до 19. јуна испред Музеја Југославије и у Центру за културну деконтаминацију у Београду.
е
Фото: Youtube Printscreen

Путем онлајн укључења, гост прве вечери биће славна канадска списатељица Маргарет Атвуд (82), ауторка бестселер футуристичког романа “Слушкињина прича”, од које је настала и популарна ТВ серија из више сезона.

Такође, фестивал ће бити реализован и у Новом Саду 23. и 24. јуна под другим именом “На маргини” у склопу програмског лука “Тврђава мира” манифестације Европске престонице културе Нови Сад 2022, најавила је дирекција данас у сусрету са медијима.

Веома богат мултимедијални програм подразумева јавна читања одломака из романа или збирки прозе и поезије, разговоре, софа интервјуие, музичке наступе, сценска извођења, перформансе, програме за децу и младе, сусрете са публиком, потписивање књига, трибинске програме, дебате, промоције, online укључења, видео пројекције и конференције.

Владимир Арсенијевић и Милена Берић из Удружења КРОКОДИЛ, представили су детаљно по данима све програме, а гости су им били учесници на манифестацији - списатељица Јасминка Петровић и илустратор и карикатуриста Душан Петричић.

“Сам назив 14. издања “Крокодила” - “Година магијског мишљења” јесте наслов који смо преузели из истоимене књиге - аутобиографије недавно преминуле америчке списатељице Џоан Дидион. Она у том свом делу приповеда о суочавању са изненадном смрти супруга, као и са терминалном болешћу једине кћерке”, напоменуо је програмски уредник Арсенијевић, оснивач фестивала “Крокодил”.

Арсенијевић је рекао и да наслов “Година магијског мишљења” скреће пажњу на колективну, глобалну, изузетно сложену трауму којој је становништво планете данас изложено, где се помиње извесност еколошке апокалипсе, ковид 19 који постоји већ пуне две године, најава нових мистериозних пандемија, агресивних диктатора са прстом на нуклеарном оружју довољно моћним да уништи читаво човечанство, алудирајући на рат у Украјини.

Са тим у вези, Берић је најавила је да ће данас делегација КРОКОДИЛ-а са прикупљеном хуманитарном помоћи отпутовати у Харков, у Украјину, где ће се наћи угроженом народу у земљи са ратним страдањима, а свакодневне извештаје са овог путовања публика ће моћи директно да прати путем канала манифестације на друштвеним мрежама, касније и у оквиру централног Дебатног програма фестивала у ЦЗКД-у 18. јуна од подне.

Испред Музеја Југославије у петак 17. јуна и у суботу 18.јуна, од 20 сати у оквиру прве две фестивалске вечери, биће представљена селекција домаћих, регионалних и страних списатељица и писаца, као и музичара - писац и репер Марчело прве ноћи и кантауторка Ана Ћурчин друге вечери.

Једна од највећих светских књижевних ауторки, Маргарет Атвуд, биће присутна на разговору од пола сата са списатељицом из Македоније - Руменом Бужаровском и Мимом Симић, као и путем читања online из свог дома у Торонту.

Прве две ноћи код Музеја Југославије,софа интервјуи резервисани су за двојицу познатих карикатуриста и аналитичара локалне друштвено-политичке стварности, Предраг Кораксића Coraxa и Душана Петричића, госта данашње конференције за медије.

Познати карикатуриста Петричић је напоменуо да се радује што ће Маргарет Атвуд, барем online гостовати на Крокодилу, и да је поносан што је био њен сарадник на четири књиге писане за децу.

На програму је и посебна целина “Ин мемориам - Мира Фурлан” поводом постхумне књиге истакнуте глумице - “Воли ме више од свега на свијету” (Bоока, 2022).

Књижевница за децу Јасминка Петровић и филмски режисер Радивоје Раша Андрић гостоваће 18. јуна и говорити о роману и од недавно и филму “Лето када сам научила да летим”.

Списатељица за децу ће учествовати и у Дечјем и омладинском програму фестивала 17. јуна у 11 сати.

Гостовање регионалних писаца је стандардни план фестивала, тако да стиже књижевник Борис Дежуловић, млади црногорски романописац Илија Ђуровић, али и хрватска драмска списатељица Тена Штивичић, чије ће делове драме “64” са репертоара Атељеа 212, читати глумице Мирјана Карановић, Владица Милосављевић и Хана Селимовић, која и игра у том комаду.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести