Основано Друштво новосадских књижевника

НОВИ САД: У малој сали Матице српске у Новом Саду одржана је оснивачка Скупштина Друштва новосадских књижевника (ДНК). Тридесетак најзначајнијих и најугледнијих аутора свих активних књижевних генерација овога града били су присутни на оснивачкој Скупштини и решили да, у форми нове, репрезентативне и релевантне књижевне организације, обогате културни и књижевни живот Новог Сада, каже се у првом њиховом саопштењу за медије.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Међу члановима новооснованог ДНК су: Драшко Ређеп, Сава Дамјанов, Ђезе Бордаш, Владимир Копицл, Селимир Радуловић, Ненад Шапоња, Стеван Тонтић, Јоан Баба, Зоран Ђерић, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Ђорђо Сладоје, Саша Радоњић, Ален Бешић, Олена Планчак Сакач, Бојана Ковачевић Петровић, Зденка Валент Белић, Мирослав Алексић, Милан Мицић, Гордана Ђилас, Ђорђе Деспић, Благоје Баковић, Мирослав Радоњић, Бојан Самсон, Снежана Савкић, Далибор Томасовић, Снежана Николић, Милош Јоцић, Јелена Марићевић, Мирјана Коларски и Наташа Бундало Микић.

Атмосферу ове Скупштине, наведено је у саопштењу, најбоље описује обраћање јавности Саве Дамјанова, председника ДНК.

С обзиром да традиција окупљања писаца у Новом Саду траје још од 19. века, када су Лаза Костић, Змај, Јаков Игњатовић и остали, поред Матице српске, као места саборности, на посебне начине градили књижевни живот нашега града који је због тога и називан Српском Атином - а у 20. веку, педесетих година, имали смо еманципаторску улогу Трибине младих, осамдесетих година и Књижевну заједницу Новог Сада, као струковно удружење које је једно време радило изузетно квалитетно и било један од књижевних знакова града - ми, новосадски писци, решили смо да оснујемо своје градско удружење које ће се бавити унапређењем књижевног и културног живота у нашем граду, као и статусним питањима везаним за позицију писаца у нашем времену. Сматрамо да ће ова нова књижевна организација битно допринети како бољем положају писаца у нашем граду, тако и бољој рецепцији Новог Сада као престонице културе, не само у сусрет 2021, већ и даље, кроз континуран процес промоције културних садржаја и примереног вредносног система, као и мултикултуралности која карактерише наш град, речи су председника ДНК Саве Дамјанова.

На Скупштини је, поред председника, изабран и састав Управног одбора у којем су: Ђорђе Писарев, Бојана Ковачевић Петровић, Ђезе Бордаш, Зденка Валент Белић, Стеван Тонтић и Ненад Шапоња.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести