Павле Зелић представио 18 прича писаних у 18 година

БЕОГРАД: Писац Павле Зелић рекапитулирао је 18 година свог књижевног рада са исто толико прича у новој збирци "Дум-дум", које имају фантастичне заплете, али увек истиниту основу, потичу из стварности и ликови су засновани на неком кога је познавао.
s
Фото: Ilustracija

Говорећи вечерас на представљању књиге у књижари "Делфи", издавачке куће Лагуна, Зелић је истакао да му је посебно важно да лични елемент постоји у свему што пише, посебно истакавши причу "Дум дум", која је заснована на искуству када је као дечак лежао на интензивној нези клинике у Тиршовој.

Тамо халуцинирам од анестезије и мислим да дум-дум дечака кога је погодио метак у кичму у Босни нападају утваре и демони који желе да му украду душу, а ја га браним протв тога, рекао је Зелић.

Збирка доноси егзотичне приповести о запоседнутој афричкој деци-ратницима, о скакачима са литица залива Акапулко, иде се испод кужне површине Амазона, или до кутака алтернативне прошлости у средњевековном јеврејском гету у Прагу или тајног совјетског Гулага за туђине.

По струци фармацеут, познат у јавности као представник Агенције за лекове и медицинска средства и стручњак за вакцине, Зелић је четири последње настале приче писао током пандемије и баве се пандемијом, и како је истакао представљају "сирови и сурови реализам".

Писац Владимир Кецмановић је истакао да Зелић у књизи "Дум дум" не бежи од фантастике, већ показује способност коришћења жанра за нешто друго, док је други квалитет у различито време насталих прича постојање јединства и ауторског печата.

Нисам фан чистог жанра али ценим и волим примену жанровских елемената. У овој збирци Павле се удаљава жанра, али не бежи, него га уграђује у, како је рекао, сурови реализам, оценио је Кецмановић.

Писац Ðорђе Бајић је казао је да воли насловну и причу "Сами", оценивши да је збирка уједначена и не примећује се да су приче настајале у периоду од 18 година.

Према његовим речима, нове четири приче "практично говоре да је Павле активан, да ствара, и обећање су онога што ће доћи, а држим фиге да то буде роман, и сто пре".

Зелић је објавио преко 40 прича, од којих неке у збирци "Последња велика авантура" (2009), као и роман "Пешчана хроника" (2013).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести