Писац Милован Витезовић преминуо данас у Београду

БЕОГРАД: Писац Милован Витезовић преминуо је данас у Београду у 78. години, речено је Танјугу у Скупштини града.
m
Фото: Youtube Printscreen

Милован Витезовић рођен је у Витезовићима код Косјерића 11. септембра 1944. године.

Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду; дипломирао је на Филолошком факултету, одсек општа књижевност, потом и на Факултету драмских уметности, одсек драматургија.

Био је дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник уметничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије уметности.

Писао је песме, романе, драме, филмска и ТВ сценарија, есеје, критике и афоризме.

Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања.

Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери. Књиге је објављивао на немачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.

За телевизију је писао сценарија за драме "Шешир професора Косте Вујића", и "Снохватице I и II"; за игране телевизијске серије "Димитрије Туцовић" (8 епизода), "Приповедање Радоја Домановића" (8 епизода) и "Вук Караџић" (16 епизода). Писао је сценарија за игране целовечерње ТВ филмове: "Место сусрета Београд" и "Сребро на Одисејевом путу" за европске телевизије ОРФ и ЗДФ.

Са Здравком Шотром радио је сценарија по својим романима "Лајање на звезде (награда фестивала Херцег Новог и Златна новосадска арена).

Добитник је бројних награда.

Као спољни уредник за капитална дела Завода за уџбенике и наставна средства, учествовао је у приређивању дела Павла Поповића, Богдана Поповића, Јована Скерлића, Милана Кашанина и девет томова Стојана Новаковића.

Један је од приређивача Сабраних дела Симе Милутиновића Сарајлије.

Био је председник је Удружења књижевника Србије.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести