Поводом 55 година Мостарских киша познати Мостарци рецитују

МОСТАР: Поводом 55 година настанка и објављивања "Мостарских киша" Пера Зупца, мостарски глумци на различитим адресама широм света, и не само глумци, окупили су се у једном видеу и говорили стихове ове легендарне љубавне поеме.
most mostar, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

"Идеја за овај видео настала је у време најстрожијег режима изолације кад су многи због пандемије корона вируса били окренути виртуалним комуникацијама преко друштвених мрежа", рекао је за портал Клиџ.ба мостарски књижевник и уредник Хамица Рамић, који стоји иза идеје снимања видеа.

Њему је, како каже, као Мостарцу, прво на памет пала поема "Мостарске кише".

Рамић додаје да је то најлепша љубавна химна, која, певајући о једној девојци, заправо пева о једном граду.

"Замислио сам да поему у деловима говоре мостарски глумци (без обзира гђе живе и раде), али и други који већ доказано добро казују поезију. Идеју сам прво саопштио Пери Зупцу, а онда и неколицини пријатеља и сви су одреда били одушевљени идејом. Баш као и глумци који су почели слати снимљене материјале", казао је Рамић.

У видеу учествују глумци из Мостара Шериф Аљић, Сејо Ђулић, Неџад Максумић, Роберт Пехар и Емир Спахић, Сарајева Марио Дрмаћ, Загреба Горан Богдан, Драган Деспот, Славен Кнезовић, Дамир Марковина и Горан Матовић, Београда (Небојша Кундачина и Бранислав Трифуновић, Новог Сада (Армин Хаџимусић), као и Марко Томаш, песник из Мостара, Никола Вучић, новинар из Сарајева, и редитељ, писац и театролог Градимир Гојер.

Сви учесници су или рођени Мостарци, или су у Мостару у неком периоду живели и радили, наводи сарајевски портал.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести