Саша Радојчић добитник награде “Десанка Максимовић”

БЕОГРАД: Награду “Десанка Максимовић” за укупан допринос српској поезији, коју додељује истоимена Задужбина из Београда, за 2021. освојио је песник, критичар и преводилац Саша Радојчић, саопштила је дирекција те награде.
knjige
Фото: pixabay.com

Стручни жири који је радио у саставу Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић, председник, донео је 15. априла једногласну одлуку о победнику Радојчићу, што је објављено на онлајн седници Задужбине.

Како стоји у образложењу жирија, награда “Десанка Максимовић” додељује се за укупан допринос српској поезији, а Саша Радојчић је песник који је аутентичним песничким опусом успешно синтетизовао филозофска знања, свеопшту ерудицију и једноставност песничког израза.

Такође, жири је навео да аутор представља линију српске поезије усмерене на традицију песништва, софистициран исказ и оригиналност ослоњену на лично искуство, чиме је дао посебан допринос развоју српске поезије.

Саша Радојчић (1963), рођен у Сомбору, дипломирао је и докторирао на Филозофском факултету у Београду, док на Факултету ликовних уметности у престоници предаје предмет Филозофија уметности, као редовни професор.

Објавио је 8 збирки песама: “Узалуд снови” (1985), “Камерна музика” (1991), “Америка и друге песме” (1994), “Елегије, ноктурна, етиде” (2001), “Четири годишња доба” (2004), “Цyбер зен” (2013), “Дуге и кратке песме” (2015), “То мора да сам такође ја” (2020).

Поред песничког опуса Радојчић је објавио 5 књига критика и огледа и 5 теоријских књига о филозофији уметности и песништву.

Такође је превео са немачког језика 11 филозофских и теоријских дела многих великих аутора.

Лауреат награде као свеобухватна песничка и филозофска личност оставио је веома дубок печат у српској поезији одабраним збиркама које су јединствен спој песништва и филозофског знања.

За поезију је добио награде: “Бранко Ћопић”, “Ђура Јакшић”, “Венац Лазе Костића”, “Ленкин прстен”, Змајеву награду и Дисову награду за целокупно песничко дело.

Осим песништва, добитник је и награде “Милан Богдановић” за књижевну критику.

Смислом за есенцијалне вредности, исказане једноставним језиком, Радојчић се приближава важним аспектима стварања Десанке Максимовић и то највише у делу њене рефлексивне лирике.

Новим стилом аутор попут велике песникиње суптилно детектује промене које доноси данашње време, исказује стрепњу и недоумице пред питањима човекове егзистенције и уметничког стварања.

Награда “Десанка Максимовић” биће додељена 17. маја у Бранковини или у Београду у складу са епидемиолошким мерама и свим околностима везаним за протокол манифестације, а о чему ће Задужбина обавестити јавност.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести