Српске библиотеке на европском порталу CreativesUnite

БЕОГРАД: Министри културе европских земања основали су портал ЦреативесУните како би на једном месту окупили и објединили културни и креативни простор Европе, захваљујући озмеђу осталог заједничком деловању Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", Удружења Адлигат и Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске, саопштили су из Адлигата.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Три српске иницијативе нашле су своје место на овом угледном порталу.

Дигитална збирка Италија настала је као својеврстан вид добре воље и подршке италијанском народу, који је претрпео велике губитке током пандемије.

Књиге и чланци о епидемијама и заразним болестима је дигитална збирка књига и новинских текстова о епидемијама, заразним болестима и њиховом лечењу од половине XIX века до данас, а Стара Бања Лука је портал са материјалима обајвљеним пре свега у периодичним издањима, а чија је тема Бања Лука.

Виктор Лазић, председник Адлигата, изразио је задовољство јер су се три српске интитуције културе придружили смо се европским токовима на најбољи могући начин.

"Упркос невољама које су задесиле све културне установе током глобалне светске епидемије, креативне активности нису стале, већ су настављене уз помоћ нових дигиталних технологија и ентузијазма појединаца. Удружење Адлигат отворило је прошле године Одељење за дигитализацију у сарадњи са Министарством културе и информисања, а отварање овог одељења значајно је унапредило процес дигитализације у Србије" казао је Лазић.

Током времена изолације, социјалног дистанцирања и бројних других мера које су отежале рад и функционисање установа, путем ове платформе бројни музеји, библиотеке, удружења, новинске агенције, медији, позоришта, фондације, појединци и сви заинтересовани из креативно-културног сектора су у прилици да поделе своја искуства, иницијативе, добре праксе или упуте другима позив на сарадњу.

"Са великим поносом могу да кажем да смо успели да пронађемо своје место у овом значајном Европском пројекту раме уз раме са осталим европским државама. И у будућности ћемо наставити да међусобно сарађујемо, стварамо нове културне садржаје и учествујемо у агрегацији и очувању европске културне баштине" изјавио је др Адам Софронијевић, заменик директора Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", један од највећих српских експерата за дигитализацију, уједно вођа сва три дигитализована пројекта.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести