У селекцији за НИН-ову награду 43 од 196 романа

БЕОГРАД: У конкуренцији за НИН-ову награду, престижно домаће књижевно признање за најбољи роман године, нашло се 43 романа који испуњавају услове конкурса, саопштено је данас из овог недељника.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Жири за доделу награде, који чине Теофил Панчић, Марија Ненезић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Бранко Кукић, начинио је прву селекцију и одабрао укупно 196 романа који су испунили пропозиције овог признања, а потом је тај број сведен на 43.

Списак наслова који ће ући у ужи избор биће објављени 13. јануара, а име 68. добитника награде биће саопштено 24. јануара.

НИН-ова награда установљена је 1954. године, када ју је добио Добрица Ћосић за роман "Корени", а међу осталим добитницима налазе се и троструки лауреат Оскар Давичо, Александар Вучо, Бранко Ћопић, Мирослав Крлежа, Меша Селимовић, Милош Црњански, Данило Киш, Светлана Велмар-Јанковић, Гроздана Олујић, Владимир Пиштало, и други.

Прошлогодишњи добитник овог признања је Светислав Басара за дело "Контраендорфин", а то је овом писцу друга НИН-ова награда: прву је добио 2006. године, када је објавио "Успон и пад Паркинсонове болести".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести