Владану Матијевићу награда „Липље”

Иако ове године Сајам књиге у Бањалуци није одржан, ипак су додељене традиционалне сајамске награде.
Promo
Фото: Promo

Жири у саставу проф. др Игор Симановић, доц. др Мирјана Кубурић Мацура и мр Валентина Милекић одлучио је да Награда „Липље“ за савремену књижевност припадне Владану Матијевићу за роман „Слобода говора“ у издању “Лагуне”. 

У образложењу жирија се наводи да кроз причу о нестанку новинара Саше Чомског и потрагу за истином Владимира Ф., Матијевић актуелизује проблем условљености савременог новинарства тренутним политичким оквиром.

„Успостављајући дијалог са Кафком, писац изнимно вешто користи потенцијал кафкијанске стварности и креира, у жанровском погледу, врло изазован текст који се отвара као новинарски извештај да би прерастао у истински трилер, осмишљен да читаоца води до узбудљивог расплета”, наводи жири.

Награда „Ступље“ за неговање српске традиције и православне духовности припала је Небојши Јовановићу за књигу „Двор господара Јеврема Обреновића 1816–1842“, коју је такође објавила “Лагуна”, а представља изузетно детаљан преглед живота и рада најмлађег брата кнеза Милоша, активног учесника преломних историјских догађаја у првој половини XIX века, а опет неправедно запостављеног у српској историографији. Уз биографске податке и улогу у друштвено-историјским збивањима, све до коначног разлаза са кнезом Милошем и изгнанства из Србије, књига је фокусирана и на културолошку улогу коју је одиграо двор Јеврема Обреновића у тадашњем српском друштву, прво у Шапцу па у Београду. Књига је писана тако да се може читати скоро као белетристичко штиво, које ће, засигурно, додатно допринети осветљавању неправедно затамњених и скрајнутих личности из српске историје, сматра жири.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести