За Букерову награду конкурише најкраћи роман

ЛОНДОН: Престижна британска књижевна "Букерова награда" објавила је ужи списак од шест кандидованих романа који су у конкуренцији за 50.000 евра који ће бити додељени на свечаности 17. октобра.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Како је саопштено, међу номинованима за награду, која се додељује од 1969. године за дела написана на енглеском језику, налази се Ален Гарнер који је са 88 година најстарији кандидат, а његов роман "Treacle Water" са 116 страна и по броју речи најкраћи у историји "Букера".

Други пут номинована за награду је зимбабвеанска списатељица Новајолет Булавајо за дело "Glory", а за "Букера" се такмиче и Шриланканац Шехан Карунатилака са "The Seven Moons of Maali Almeida", Американци Персивал Еверет са "Trees" и Елизабет Страут са "Oh William!", као и Клер Киген из Ирске са "Small Things Like These".

"Ове су пре свега књиге у којима смо уживали. Те би књиге желели препоручити другима. То нису лаке књиге, иако могу бити кратке. Али као и сва велика задовољства неке захтевају напоран рад и налазимо да су вредне тог труда", оценио је председник жирија Нил Мекгрегор.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести