Богат програм за 19. Новосадски џез фестивал

НОВИ САД: Новосадски џез фестивал, 19. по реду, биће одржан од 15. до 18. новембра, а на данашњој конференцији за новинаре у Културном центру Новог Сада најављено је да ће први пут наступити велики број српских музичара који су европске и светске звезде.
novosadski dzez festival, ilustracija
Фото: Илустрација

Директор КЦНС Бојан Панаотовић изразио је наду да ће овај фестивал бити присутнији у свим великим медијима пошто је Нови Сад успео да се избори за титулу Европска престоница културе и оценио да је захваљујући вишедеценијском приљежном раду Весне Каћански Новосадаски џез фестивал постао је један од културних симбола овог града.

"Суштина џеза је да та слобода и разбарушеност растачу сваку уштогљеност и конзервативизам, ускогрудост и гледање 'преко нишана', нарочито код нас на Балкану", рекао је Панаотовић, додавши да се оваквог фестивалског програма не би постидела ни једна европска и светска престоница.
Ове године започета је сарадња Фондације "Нови Сад 2021" и Културног центра Новог Сада у виду реализације предфестивалских активности од 11. до 14. новембра и програмског дела главног програма фестивала 15. новембра у позоришту "Ујвидеки Сзинхаз".

Реч је о промоцији младих новосадских музичара и њихових колега из других европских престоница - некадашње престонице Печуја (2010), будуће престонице Пловдива (2019) и аустријског града кандидата за титулу престонице - Санкт Пелтена (2024).
Директор Фондације "Нови Сад 2021" Немања Миленковић нагласио је важност подизања капацитета институција кроз програмско оснаживање, у циљу пружања доприноса и прилагођавања циљевима и принципима концепта пројекта "Нови Сад 2021 - За нове мостове".

"За Фондацију је од изузетне важности стварање могућности за афирмацију и промоцију младих уметника, као и услова за развој публике, представљањем нових узбудљивих градских концертних простора који културне садржаје чине приступачним свима", истакао је Миленковић.
Уредница и извршна продуценткиња фестивала Весна Каћански најавила је да ће 15. новембра у позоришту "Ујвидеки Сзинхаз" наступити трио "АФИУМ" (Печуј), "Грошмуттерћен Хатз & Клок" (Санкт Пелтен) и "Карагеоргиев Љуартет" (Пловдив), а програм се наставља у Српском народном позоришту.
У Српском народном позоришту свираће Новосадски биг бенд који предводи диригент Федор Вртачник. 

Он је рекао да ће концерт бити прилика да представе нови ЦД  под називом "Поларис", а у другом делу наступиће америчка певачица Дениз Кинг. 
"Овај фестивал великим чини и то што ове године на програму имамо два биг бенда. Не верујем да се многи велики фестивали могу да подичити том чињеницом", приметио је Вртачник.

Басиста Владимир Самарџић наступиће у два наврата - најпре, као спољни сарадник Биг Бенда, с којим је ове године често свирао, а потом ће представити свој ауторски пројекат који је остварио са Ненадом Гајином који живи и ради у Паризу, саксофонистом Фелипеом Салесом и бубњарем Мокхтаром Самбом.
Урош Шећеров, члан Савета фестивала, а ове године и учесник Новосадског џез фестивала, нагласио је да га радује чињеница што ће ове године на фестивалу први пут наступити велики број српских музичара који су европске и светске звезде. 

Он је додао да ће у сарадњи са Јасном Јовићевић 16. и 17. новембра бити одржана радионица.
У оквиру главног програма наступиће и чувени бубњар Били Кобам са својим квинтетом, италијански пијаниста Антонио Фарао, уз нашег бубњара Владимира Костадиновића, квартет саксофотнисте Мигела Зенона, трио Душана Јевтовића, састав Кека Форнарелија, трио Курта Розенвинкела са италијанским басистом Дариом Деидом и Биг бенд РТС уз тромбонисту Семјуела Блејзера.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести