Горану Бреговићу награда "Шабан Бајрамовић" на Нишвилу

НИШ: Музичар Горан Бреговић овогодишњи је добитник Nišville Grand Prix награде “Шабан Бајрамовић” за фузију џеза са другим правцима, која ће му бити уручена 14. августа, саопштили су данас организатори.
1
Фото: Youtube Printscreen

Након уручења признања, Бреговић ће заједно с Нишвил биг бендом извести неколико својих нумера у џез аранжманима, док ће му се у другом делу концерта придружити његов “Оркестар за свадбе и сахране”.

Поред тога, Бреговић ће по први пут обићи споменик Шабану Бајрамовићу, за чије је подизање 2010. године он био први донатор.

Бреговић је познат као некадашњи фронтмен рок групе Бијело дугме, чији је једини стални члан био за све време њеног постојања.

Након распада Бијелог дугмета, компоновао је музику за уметнике попут америчког рокера Игија Попа и певачице са Зеленортских острва Сезарије Еворе.

Поред тога, компоновао је и за филмове Емира Кустурице, од којих му је први пројекат био “Дом за вешање” (1989).

Након успеха тог остварења, Бреговић и Кустурица наставили су сарадњу и на Кустуричином следећем филму “Аризона Дрим” (1993), као и на “Подземљу” који је 1995. године освојио Златну палму на Канском фестивалу.

Бреговићева музика доноси јужнословенске и ромске теме и представља фузију популарне музике са традиционалном балканском полифонијом, тангом и дувачким оркестрима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести