Интернационални оперски дани у Суботици и Новом Саду

У току су први Интернационални оперски дани, и после концерта у Суботици који је одржан синоћ, настављени су округлим столом у Српском народном позоришту.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Окупило се 20 управника, оперских директора, агената, редитеља, критичара, композитора и музиколога из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Румуније, Бугарске, Албаније, Немачке и Италије.

Концерт и пројекат, јединствен у Србији, финансира Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Радивоје Парошки, заменик покрајинског секретара, каже да је први пут ове године установљен конкурс за подршку оваквим манифестацијама.

Манифестација повезује уметнике из 10 земаља региона, што је је веома значајно, јер су уметници заправо људи који отварају видике и прелазе границе и тиме мислимо да је лако и једноставно успоставити и неке друге облике сарадње. Развој региона зависи од тога колико смо повезани, изјавио је Парошки.

Управник Српског народног позоришта, Александар Станков, каже да је намера да та манифестација буде прва у низу.

У Новом Саду се представљају међународни оперски дани који су заправо платформа за будућу сарадњу позоришта у региону. Овде су и управници позоришта из Дизелдорфа, Келна и Минхена, што показује велику видљивост Српског народног позоришта у Европи. Имамо велике уметнике који су синоћ показали висок ниво извођења, рекао је Станков.

Идеја организатора је да Српско народно позориште постане центар за будуће међународне сарадње и да се стварају музички мостови.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести