Иво Погорелић одржао концерт у Коларцу

БЕОГРАД: Славни пијаниста Иво Погорелић свирао је на свој препознатљив, уникатан начин дела Фредерика Шопена, вечерас на давно распродатом концерту у Коларцу у оквиру програма 54. Бемуса.
ivo pogorelic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Погорелић је виртуозно дочарао раскош музике композитора романтизма који је у историји класичне музике остао упамћен као "песник клавира".

Овог пута, публика је имала прилику да слуша композиције Шопена које је Погорелић снимио на албуму објављеном почетком ове године за "Сони класикал".

На програму концерта нашли су се класици пијанистичке литературе.

Полонеза-фантазија у а-дуру, оп. 61, Соната за клавир бр. 3 у ха-молу, оп. 58, Фантазија у еф-молу, оп. 49, Берсеза у дес-дуру, оп. 57 и Баркарола у фис- дуру, оп. 60.

Иво Погорелић, чија је концертна извођења ‘‘Њујорк тајмс’‘ оценио као креације које стоје 200 година испред свог времена, један је од засигурно најинтригантнијих и најзначајнијих класичних музичара данашњице.

Славни пијаниста је овацијама испраћен са сцене.

Погорелић је у фабрици "Стенвеј" у Хамбургу изабрао клавир на којем је 2017. године свирао на Коларцу, захваљујући тадашњој уредници музичког програма Задужбине Мирјани Лазаревић.

На том клавиру је свирао и вечерас.

Увек је истицао да код њега Коларац буди лепа сећања и да има посебно значење будући да је на његовој сцени имао свој први јавни наступ 1968. године.

У претходној сезони Иво Погорелић остварио је запажене наступе на фестивалима Шлезвиг-Холштајн, Рур и Мито, затим на бројним европским сценама, као и у САД и Канади, док га у текућој 2022/2023, поред најављених реализација нових студијских снимака очекују концертне турнеје по Европи и Далеком Истоку (Јапану, Тајвану, Јужној Кореји и Кини), на којима ће изводити реситалски програм са делима Фредерика Шопена и клавирске концерте романтичарских стваралаца.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести