Јањатовић: Нисмо свесни огромних губитака на музичкој сцени

БЕОГРАД: Шира јавност и даље није претерано свесна огромног губитка који је сцена у последњих месеци претрпела смрћу бројних музичара услед Ковид-19 пандемије, међу којима је било и јаких аутора, оценио је рок публициста Петар Јањатовић.
p
Фото: Youtube Printscreen

Аутор референтне "Екс Ју рок енциклопедије" рекао је агенцији Танјуг да су отишли ствараоци од којих се "без обзира на минули рад, још много тога могло очекивати, посебно кад причамо о људима који су симболи одређеног жанра".

Услед Ковид пандемије, између осталих, преминули су истакнути кантаутор Ђорђе Балашевић (1953-2021), један од оснивача Рилбље чорбе басиста Миша Алексић (1953-2020), композитор филмске музике Зоран Симјановић (1946-2021) и вођа "Балканике" Сања Илић (1951-2021). Јањатовић сматра да није потребно накнадно ново вредновање њиховог стваралаштва.

Мислим да су музичари о којима причамо препознати током свог рада. Најбољи пример је огромна туга коју је поделила бивша Југа за Балашевићем. Наравно да се неке песме читају у другачијем кључу, кад аутор више није ту, али генерално мислим да су они препознати на време, сматра Јањатовић.

Упитан постоје ли можда нека нова имена и таленти који са временом могу заузети такву или сличну по важности улогу на сцени, попут Балашевића или Симјановића, Јањатовић каже да је "веома незахвално правити прогнозе, поготово кад поредимо са тако плодним ауторима".

Нисам сигуран да ћемо имати баш превише неких тако великих имена. Можда због тога што су они кад су почињали да раде били јако иновативни, а данас је новим именима тешко, ако ни због чега другог оно због тога што је већ много тога и одсвирано и отпевано, каже Јањатовић.

Музичка сцена ће се опоравити, али Јањатовић упозорава да то "неће бити ни брзо ни лако".

Некако, рачунам на виталност сцене. Стаће на ноге. Зато што потреба за свирањем и стварањем не застарева, закључио је Јањатовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести