Камерата Академика сјајним концертом прославила 30. рођендан

НОВИ САД: У оквиру неокласичног фестивала класичне музике НЕО, Камерата академика је вечерас, под управом америчког диригента Филипа Гринберга, у Католичкој порти приредила концерт којим обележава три деценије од оснивања ансамбла.
kamerata akademika
Фото: Dnevnik.rs

Почетак је био симболичан - у 20.21, јер је и део промоције Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године, а на програму је била светска премијера дела београдске композиторке Драгане С. Јовановић Concerto Dragonese за два чела и оркестар, те композиције Едварда Елгара, Карла Џенкинса, Сергеја Рахмањинова и Астора Пијацоле.

Вечерашњи солисти су права посластица - прослављени виолончелиста Иштван Варга, који је оснивач Камерате, и његов млађи колега који је реосновао ансамбл Марко Милетић, изјавила је покрајинска секретарка Драгана Милошевић, која је и сама својевремено била чланица Камерате академике.

Фото: Dnevnik.rs

Камерату, иначе, творе одабрани млади музичари с Академије уметности у Новом Саду – асистенти, доценти и студенти.

Фото: Dnevnik.rs

Ансамбл је 1988. основао управо Иштван Варга, и под његовим вођством он је стекао изузетну репутацију, поготово када је у питању извођење дела савремених аутора. Након Варгиног одласка у Будимпешту 1999, где данас предаје виолончело на Музичкој академији „Франц Лист“, рад Камерате се практично угасио, да би 2007. на иницијативу Марка Милетића, иначе ванредног професора на Катедри за гудачке инструменте АУНС, она обновила концертну активност.

М.С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести