Карловци домаћин зимске и летње школе флауте

Захваљујући професоркама флауте у новосадској Музичкој школи „Јосип Славенски” Маријани Јосиповић Мирковић и Јелени Крмпотић Борбељ, Сремски Карловци су постали домаћин још једне музичке манифестације која ће се убудуће одржавати два пута годишње.
Karlovci domaćin zimske i letnje škole flaute Foto: privatna arhiva
Фото: Карловци домаћин зимске и летње школе флауте Фото: приватна архива

Реч је о Школи флауте, која је проистекла из дугогодишње тежње професорке Маријане Јосиповић Мирковић да том инструменту посвети већу пажњу кроз низ различитих програма, обједињених под именом „Фларт”, од којих је поменута школа први у низу.

– „Фларт” обухвата, осим Школе флауте, и едукативне радионице, манифестације, фестивале, семинаре за флаутисте – каже Маријана Јосиповић Мирковић, и додаје да је замишљено да се Школа одржава зими и лети. – Желели смо да на једном месту окупимо децу-полазнике – а да то није школа јер су они у Музичкој школи ускраћени за екскурзије – на којем би се они боље упознавали, дружили међусобно, а и ми професори с њима, те свирали заједно. Круна свега је концерт који се одржава последњег дана, када полазници публици, а пре свега родитељима, показују шта се све може урадити за четири дана, колико је замишљено да школа траје.

Прва школа тог типа одржана је у Карловцима од 30. јануара до 2. фебруара и у њој је учествовало седморо ученика основних и средњих музичких школа и двоје професора, уз подршку клавирског сарадника с Академије уметности Филипа Милисављевића. Маријана признаје да је стицај околности утицао на то да одаберу Карловце за одржавња школе, Еколошки центар „Радуловачки” за смештај и реализацију активности, а Свечану салу Каровачке гимназије за концерт, али напомиње да је то био пун погодак.

Фото: Карловци домаћин зимске и летње школе флауте Фото: приватна архива

– Хтели смо „мало место с великим срцем и душом” за нашу школицу, и у Карловцима смо га пронашли и нећемо га мењати – каже Маријана. – И деца и ми још увек смо под утиском онога што смо доживели у Карловцима. Наишли смо на леп пријем у Еколошком центру „Радуловачки”, који поседује одличне смештајне и просторне капацитете, као и услове за организацију активности какве су нама потребне, а гостопримство, коректан и срдачан  однос те предусретљивост људи који га чине оставили су нас без речи. Исто важи и за Пољопривредно газдинство „Љубичић”, где нам је била организована исхрана. Морамо признати да је све што смо доживели у Карловцима превазишло наша очекивања.

Маријана истиче да је у том пројекту музицирање у првом плану – рад на солистичком и камерном наступу деце, али и заједничком свирању с професорима из чега они много могу научити. Не мање важна је и размена искустава међу полазницима јер су различитог узраста и могу једни од других да уче.

– Летњу школи флауте планирамо од 13. до 20. августа – напомиње наша саговорница. – Постараћемо се да у програм школе уврстимо и предавања и разговоре с уметницима, али и да више времена посветимо упознавању Карловаца и свега што та средина пружа.

З. Милосављевић 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести