Концерт оркестра „Камерата Академика“ вечерас у Синагоги

НОВИ САД: Културни центар Војводине „Милош Црњански“ најављује у оквиру НЕО фестивала концерт оркестра „Камерата академика“, који ће бити одржан вечерас у Синагоги, с почетком у 20 часова.
k
Фото: Promo

На програму овог концерта су дела Баха, Веберна и Адамса. Солисткиња је флаутисткиња Лаура Леваи Аксин. Диригент је Андреа Солинас, гост из Италије.

“Камерата академика” је, како подсећају у КЦВ “Милош Црњански”, професионални камерни ансамбл који делује у оквиру Академије уметности у Новом Саду. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари АУНС – асистенти, доценти и најталентованији студенти. Тако су неки од бивших чланова сада угледни солисти и чланови престижних европских оркестара (Јулија Хартиг, Пеђа Милосављевић, Дејан Богдановић, Зорица Станојевић и многи други).

Овај оркестар је сарађивао са многим домаћим и страним солистима, а под уметничким вођством виолончелисте Иштвана Варге наступао је у свим већим градовима бивше Југославије. Оркестар је 1999. престао да постоји, а крајем 2007, на иницијативу виолончелисте Марка Милетића, његов рад је обновљен. Од тада наступају са угледним солистима, и њихов рад бива запажен.


Изложба Јелене Ковачевић Воргучин

Културни центар Војводине “Милош Црњански” представља данас од 18.30 и изложбу фотографија / видео инсталације “Нит” Јелене Ковачевић Воргучин.

Ауторка је дипломирала 1998. на Академији уметности у Новом Саду, а магистрирала 2003. на Факултету примењених уметности у Београду, на смеру за фотографију. Запослена је на Академији уметности у Новом Саду од 2000. до 2020. Ово јој је седамнаеста самостална изложба.

Изложба траје до 13. октобра.


Поред велике музикалности и ентузијазма, оно што овај оркестар издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава је огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој, а што је квалитет, који се и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“, подсећају у КЦВ “Милош Црњански” на речи наше познате композиторке Исидоре Жебељан о овом оркестру.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести