Миленковић: Мој сан је да Србија постане велесила виолине

БЕОГРАД: Звезда светске музичке класичне сцене, виолиниста Стефан Миленковић, након 30 година интернационалне каријере наставља живот у Србији, а славни иструменталиста каже за Тањуг да је његов сан да Србија постане мала-велика супер сила виолине.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Миленковић је креативни амбасадор националне платформе "Србија ствара" под покровитељством председнице Владе Ане Брнабић.

Његов ангажман у Србији биће у највећој мери везан за Нови Сад где ће бити директор нове концертне дворане, чије је отварање најављено за 13. јануар 2021. године.

Своје богато искуство из вишедеценијске каријере преносиће студентима на Академији уметности такође у Новом Саду, а помагаће и деловање фондације "Нови Сад 2021. Европска престоница културе".

Важну животну одлуку Миленковић пре свега види као повратак фамилији. "Све ово је природан ток у мом животу. Након рођења сина Николе у априлу ове године са супругом сам одлучио да је повратак у Србију право решење. Између осталог та одлука је резултат мог сазревања пре свега као људског бића, али и као уметника. Питали смо се супруга и ја у шта ћемо уложити енергију и време у наредних 5 или 10 година? Схватио сам да би био најкориснији у Србији где ћу имати прилику да радим са младим талентованим људима", каже Миленковић.

Ове године цењени виолиниста је прославио 40 година од првог концерта.

Како каже, време да оствари снове у отаџбини.

"Моја сан је да Србија постане мала-велика супер сила виолине. Знам да имамо све за то. Имамо дивне, талентоване, посвећене студенте виолине, али и фантастичне професоре који деценијама стварају изванредне иструменталисте. Учинићу све да се класична музика популаризује у Србији и да наши најталентованији иструменталисти имају прилику да свирају свуда по свету. Данас је то лаксе него икад јер живимо у дигиталном свету и мој циљ је да се Србија препознаје на интернационалној мапи класичне музике", казао је Миленковић.

За њега нема дилеме да све што вреди у животу захтева и време па је како каже важно започети реализацију темељних пројеката, ма како се у почетку они чинили тешким за реализацију.

"Организација добре воље са дивним људима као што је национална платформа ''Србија ствара'' и градска управа Новог Сада учиниле су пуно да се одважим на овај важан корак у животу. Већ две године сам креативни амбасадор националне платформе ''Србија ствара'' и срећан сам што сам део племените идеје да се окупљају и подржавају изузетни креативци у Србији и ван ње како би се створила циркуларна сарадња. То је нека врста мобилизације креативних потенцијала вредних људи на корист Србије", казао је Миленковић.

Према његовим речима, треба имати смишљену стратегију за ставрање изузетних инструменталиста.

"Јужна Кореја је данас супер сила виолине на глобалном нивоу. Процетуално та земља има највећи број изузетних виолиниста, а до пре 20 година није било тако. Направљена је стратегија која је олакшала младим талентованим људима да студирају и путују. Направићемо конкретан план који укључује бројне институције културе у Србији како би покушали да оставримо сличан успех као у Јужној Кореји", казао је Миленковић.

Стриминг концертом, без публике 13. јануара 2021. године у Новом Саду биће отворена нова Концертна дворана.

Миленковић каже да ће камерни оркестар Цамерата Ацадемица свирати дела Пјацоле, Вивалдија, Гершвина...

"То је новогодишњи концерт којим ћемо представити ти нову Концертну дворану, али и пројекат "Нови Сад: Европска престоница културе". Биће лепо и за нас на сцени и за публику која ће то гледати у преносу на интернету", казао је Миленковић.

У ери технолошке револуције и све већег броја екрана који окружују људе, али и отуђености коју је појачала пандемија вируса ковид 19, живо извођење класиичне музике је отишло у други план на глобалном нивоу.

Миленковић напомиње да ће живо извођење класичне музике опстати колико и људски род.

"Технологија галопира брзином која превазилази људске могућности. Људске реакције, наша меморија су спорије од технологије. Ове пандемијске околности су нам показале колико нам је живи сусрет важан. Припрема пред концерт, излазак пред публику, уживо музицирање, реакције људи у тој сали никада неће заменити клик на још један садржај на инстернету", казао је Миленковић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести