Милијана Николић: Задатак опере је да пружи емоцију

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је оперска певачица Милијана Николић која је говорила о својој улози у опери "Трубадур" која је 20. априла на репертоара Народног позоришта.
Танјуг/Драган Кујунџић/Милијана Николић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Милијана Николић

Николић је рекла да је "Трубадур" Ђузепеа Вердија њој једна од "врло драгих опера зато што је врло комплексна са четири комплексна лика".

"Чувени Енрико Карузо је рекао да је релативно лако направити успешног ''Трубадура''. Потребна су вам четири добра певача и направили сте добру представу", рекла је Николић.

Мецосопранисткиња са иностраном каријером је рекла да је срећна што је поново дошла Србији, поготово после периода када услед пандемије није могла, а читаво то искуство са короном показало је колика је повластица бити на сцени.

За Николић сарадња са Оркестром и Хором Опере Народног позоришта у Београду је "од непроцењиве вредности", а поред диригента Дејан Савића истакла је "сјајног тенора у насловној улози" Розарија ле Спину, као Грофа Луну Драгутина Матића, који прави јако лепу каријеру у иностранству и Сању Керкез као Ленору "која пева срцем" .

"То публика може да препозна, а то је један од основних задатака које морамо да пружимо - емоцију", истакла је Николић која игра улогу Ацучене.

"Она је толико један комплексан лик и ја заиста са уживањем радим пробе. Увек пронађем, ископам неку нову емоцију. Верди нам је оставио такво једно наследство и толико смо срећни да можемо да уживамо и оживљавамо овакве ликове", оценила је певачица.

На изненадни позив директора Опере Српског народног позоришта Александра Станкова, Николић се однедавно као Амнерис придружила и постави њихове "Аиде", којом диригује Азербејџанац Ејуб Гулијев, а насловну улогу има Ферјал Туркоглу из Турске.

"Ово ће ми бити први пут ''Аида'' након пандемије, тако да је било ватрено крштење, али је све јако лепо прошло. Имамо јаку жељу да се поново вратимо на сцену да живимо наше ликове и уметности и да поделимо са публиком. И публика је то јако лепо прихватила", рекла је Николић.

Упитана какав би савет дала младим колегама певачима, Николић се присетила једног разговора са оперском певачицом Бисерком Цвејић (1923-2021) која јој је рекла да поред талента који је врло важан треба да се ради пуно и усавршава на многим пољима не само певачки.

"Уметник мора да буде свестран, да познаје културу, историју и музичко дело у срж да би могао да изнесе лик искрено и стварно. Али онда ми је рекла: ''На крају главну улогу ипак игра срећа''. Срећа је јако важан фактор. Да вас чује неко када је време и да се нађе на правом месту. Ако радите ка томе циљ вам се приближава и срећа прати храбре", нагласила је Николић.

Пошто је услед пандемије морала да буде код куће и мирује Николић је кренула да организује разне концерте, где је упознавала посетиоце са другачијим врстама композитора и да је схватила да "људе јако узбуди искреност, када могу да буду део неке приче".

"Технологија може да помогне до неке мере, али ако је ту технологија само због технологије, не да служи уметности, онда је то промашен циљ. Губи смисао. Прича мора бити испричана искрено, мора имати добре идеје. Ако технологија може да помогне добродошла је, али не да засени", рекла је Николић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести