Нено Белан и "Фјуменс" гостују 16. и 17. фебруара у Београду и Новом Саду

БЕОГРАД, НОВИ САД: Хрватски поп музичар Нено Белан и његова група "Фjуменс" наступиће два пута у Србији – 16. фебруара у београдском клубу Zappa База и дан касније у Дому културе Нови Сад, објавили су организатори на друштвеним мрежама.
w
Фото: Youtube Printscreen

Поп музичар Белан, активан од 1984. године, тренутно живи у Ријеци, а био је популаран као лидер групе “Ђаволи” из Сплита, са којом је за кратко време постигао велики успех на подручју бивше Југославије, са хитовима: "Причај ми о љубави", "Стојин на кантуну", "Бамбина", "Дани љубави", "Ја волим је", "Остани уз мене", "Дуго топло љето".

Нено Белан и Фиуменси своју велику слављеничку турнеју завршавају концертом у Загребу, а свега недељу након тога стижу у Нови Сад и Београд да започну нову концертну сезону.

У Београду ће наступати у новом епицентру забаве престонице - клуб Zappa База код Бетон хале.

Мирис и ритам мора доносе Нено Белан и Фјуменси увек на својим концертима, а по Београду и Србији су их имали заиста велики број: често су били гости на Бир фесту (Калемегдан и Ушће), свирали су соло наступе за Дан заљубљених сваког 14. фебруара у СКЦ-у, Сава центру, или на лето у отвореним просторима као што су Летња башта СКЦ-а, и током пандемије у Ботаничкој башти "Јевремовац" 2021. године.

Сада ће први пут свирати у новијем клубу Zappa Барка у Београду 16. фебруара, док ће вече касније други пут одржази соло концерт у Дому културе НС, а претходни им се памти као као један од најбољих у овој установи.

Концерт ће бити пресек Беланове каријере, са највећим хитовима из доба “Ђавола”, као и касније самосталне каријере.

Новосадски концерт први је у низу од многих које ће Нено и Фјуменси одсвирати у Србији у 2023. години.

Програм почиње у 20.00х, а за сјајан провод уз морске ноте загрејаће ди-џеј Милица.

Након распада састава “Ђаволи” 1991. године, наредне 1992. Белан се преселио у Загреб, а 1995. године и у Ријеку, и наставио успешну соло каријеру са низом албума и успешних песама - "Сунчан дан", "Вино ноћи", "Роцк галама", "Дотакни ме уснама", "Поноћна звона", "Ивона".

Музика Нено Белана је инспирисана утицајима група “The Beatles” и “The Beach Boys”, звука рокенрола 1950-их и 1960-их година, као и далматинских етно мелодија и италијанског белцанта, односно канцоне.

Последњи у низу хитова "Галеб", "Кад плима се диже", "Ријека снова", "Дивојка са југа" и "Срце од леда" своју привлачност базирају на ретро звуку, вокалном вишегласју и темама о љубави, носталгији, Медитерану.

Иако дискографски није претерано активан и продуктиван последњих година, Нено Белан & Фjуменс редовно и даље одржавају концерте широм простора бивше Југославије.

Студијске албуме са групом “Ђаволи” објавила је дискографска кућа “Југотон” : “Љубав и мода” - (1986), “Hallo Lulu 22” (1987), “Остани уз мене” (1988), “Rock 'н' Roll Party” (мини ЛП, 1991).

Соло албуме Нено Белана објавила је “Цроатиа Рецордс” - “Вино ноћи” (1993), “Split Reggae Beat” (макси сингл, 1994), “Долази љубав” (1995) и “Јужњачка утјеха” (1997).

Касније је објјављен и додатни албум “Ђавола” - “Space Twist” (1998), у издању куће “Dallas Records”, који ће објављивати надаље Беланове пројекте са бендом “Фjуменс” - “Luna & Stelle” (2002), “Ријека снова” (2007), “Оцеани љубави” (2012) и “Творница снова” (ливе албум, 2009.)

Компилацијски албуми чине следећи наслови: “Баладе - Када се нађем у пред‌јелу ноћи” - Ђаволи (Југотон, 1989), “Greatest Hits” - Нено Белан (Croatia Records, 2003), “The Ultimate Collection - Нено Белан & Ђаволи (Croatia Records, 2008), “Ђаволи” 3CD Box - Ђаволи (Croatia Records, 2008).

Већином је награде освајао на Сплитском фестивалу, Мелодијама хрватског Јадрана, Задарфесту, Загребфесту, Марко Поло фесту, Вечерима далматинске шансоне у Шибенику, најпре са саставом Ђаволи, а потом и самостално, као и на МЕСАМ-у, хрватском избору за Пјесму Еуровизије (Дора), Етнофесту у Неуму.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести