„No Borders Orchestra" одржао концерт у Музеју Југославије

БЕОГРАД: „No Borders Orchestra“, симфонијски оркестар који окупља музичаре из некадашњих југословенских република, одржао је вечерас концерт у Музеју Југославије.
koncert
Фото: Youtube Printscreen

Београдски наступ је био уједно завршница регионалне турнеје, под називом No Return to Normality и уследио је после успешних концерата у Ријеци, Загребу, Сарајеву, Марибору и Новој Горици.

Циљ ове турнеје НБО жели да инспирише људе да размисле о времену након пандемије.

“Самим називом турнеје No Return to Normality желимо да поручимо да нормалност коју смо живели пре пандемије заправо није била нормална и како не би требало да тежимо повратку у такав свет. Потребна нам је промена на боље. Управо због тога, све композиције у оквиру нашег репертоара на овој турнеји одражавају трансформацију. Музиком шаљемо позив свима да је промена неопходна”, рекао је Премил Петровић, уметнички директор НБО у најави концерта.

Концерт у Београду отворио је извођене једног од најзначајнијих дела америчке минималистичке музике 20-ог века, композиција Схакер Лоопс композитора Јохна Адамса.

Публика је имала прилике да чује и композицију Макса Рихтера: "Vivaldi recomsed" у којој као солиста наступа Владимир Костов, виолиниста и концерт мајстор Македонске филхармоније.

На програму вечерашњег концерата био је и ''Metamorphosen'' Рихарда Штрауса, као и поруџбина НБО-а од хрватског композитора Ивана Божичевића ''Rethink! Trailer''.

НБО је основан као невладина организација у Београду и Берлину са циљем иницирање позитивних друштвених промена кроз креативну сарадњу.

Тражећи начине за деконструкцију и трансформацију друштва, заговарајући позитивне промене и ангажујући друштва да постану инклузивнија, интеркултурна, демократска и отворена, НБО служи као платформа за превазилажење национализма, расизма, ксенофобије, хомофобије и крвавог наслеђа прошлости у региону западног Балкана и шире.

НБО је једини оркестар са простора бивше Југославије који је потписао екслузивни уговор са Universal Music и снимио ЦД за ''Deutsche Grammophon'', најпрестижнији бранд за класичну музику у свету.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести