Нови талас је био тријумф младости

Нови талас југословенске популарне музике после 40 година остаје важан и утицајан понајвише због добрих песама које се слушају и данас, оценили су Зденко Колар, Мома Рајин и Олга Кепчија, учесници вечерашње трибине "Нови талас 1980-2020".
vlada divljan yt
Фото: Youtube Printscreen

На трибини у оквиру "Док ен ритам" фестивала у Студентском граду, посвећеној музичком покрету чије је почетно и кључно издање био албум "Пакет аранжман"(1981), публициста Рајин је оценио да је "нови талас пре свега био тријумф младости".

"Тада су млади добили прилику да у најважнијим посттинејџерским годинама ступе на сцену. Створили су неке незаборавне песме које и данас важе. Свакако је било ту и бунта, али није то био само бунт, већ и израз задовољства и среће што ти се у младости пружа прилика да саопштиш нешто у своје име", рекао је Рајин.

Почетак осамдесетих, када су се на југословенској сцени појавили новоталасни бендови као што су у Београду били Идоли, Електрични оргазам и Шарло Акробата, а у Загребу Азра, Прљаво казалиште, Филм и Хаустор, је за Рајина "величанствено и непоновљиво доба, чији утицај траје и данас".

"''Пакет аранжман'' није имао висе од 30.000 примерака у почетку, тај тираж је био знантно мањи од Здравка Чолића, Бијелог дугмета или Рибље чорбе. Али кад би се подвукла црта, не знам колико ће се људи озбиљно позвати на Дугме као на узоре због којих су почели да свирају? Стотине се прихватило гитаре због ''Пакет аранжмана''", рекао је Рајин.

Тада помоћник уредника спољног програма Студентског културног центра Београда, Рајин је истакао значај те установе за развој новог таласа, која је крајем седамдесетих била "веома либерално и отворено место" за рокенрол.

У СКЦ су добили могућност да бесплатно држе пробе, између осталих, Идоли, Шарло и Оргазам, три кључна бенда београдског новог таласа, који ће потом равноправно поделити албум "Пакет аранжман".

Некадашњи басиста Идола Колар присетио се да су у бенду очекивали да ће се њихове песме коначно појавити на дугосвирајућој плочи, али нису били свесни да ће то бити компилација са још два бенда.

"Проблем је био што сви нисмо имали довољно песама, па смо се сви нашли на ''Пакет аранжману''", рекао је Колар.

Према његовим речима, у причи о том албум и Новом таласу "нема ништа специјално, нема никакве револуције, то је једноставно ствар која се догодила, јер увек нове ствари изазивају пажњу".

Колар се присетио да је након једне свирке Идолима предложено да сниме сингл "Ретко те виђам са девојкама" за часопис "Видици", који је урађен са продуцентом Енцом Лесићем, у чијем студију "Друга маца" је потом снимљен и "Пакет аранжман".

Загребачки "Југотон" је албум објавио захваљујући уреднику Синиши Шкарици који је "знао шта је добра музика".

Водитељка Радио Београда 202 Олга Кепчија је подсетила на утицај емисије телевизије Београд "Рокенролер" на промоцији нове сцене, нагласивши да о значају новог таласа ипак најбоље говори "траг који је оставио", јер су новоталасни бендови "пре свега морали да имају добре песме" да би дошли до издања.

Кепчија је подсетила и на новоталасну компилацију "Артистичка радна акција" (1981), која се појавила након "Пакет аранжмана", а са које је запамћена група У шкрипцу, док се значај те плоче види и по томе што на њој свирали и Срђан Драгојевић, Жика Тодоровић, Бојан Печар, Урош Ђурић, Бранко Росић и Владимир Арсенијевић.

Трибина је отворена минутом ћутања поводом смрти фотографа Бранка Гаврића, аутора омота "Пакет аранжмана", а затворена је пројекцијом документарног филма "Нови вал - 40 година након", чији су аутори Кепчија и Никола Кнежевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести