Новосадске музичке свечаности од 20. до 27. октобра

Новосадске музичке свечаности ове ће године бити одржане од 20. до 27. октобра, а фестивал у Синагоги отвара Војвођански симфонијски оркестар необичним концертом за који је програм осмислио наш реномирани виолиниста Гордан Николић, који ће за ову прилику преузети и улогу диригента.
Промо
Фото: Промо

На програму су чувена Battalia аустријског композитора Хајнриха Игнаца Франца Бибера, затим Менделсонова свита „Сан летње ноћи”, те Брамсов Дупли концерт за виолину и виолончело, где ће, уз Николића, као солисткиња наступити позната француска виолончелисткиња Селин Фламен.

Друго вече Номуса биће у знаку још једног врхунског виолинисте – Романа Симовића. Камерни програм „Роман и пријатељи” обухватиће композиције Бохуслава Мартинуа, Роберта Шумана и Габријела Фореа, које ће Симовић извести у сарадњи са руским пијанистом Андрејем Гугнином, виолисткињом Миленом Симовић и једним од најпризнатијих виолончелиста данашњице, бразилским виртуозом Антонијом Менесесом, који у својој пребогатој биографији има наступе са таквим диригентским именима као што су Херберт фон Карајан, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Курт Сандерлинг, Герд Албрехт... а свирао је и са легендарним Мстиславом Ростроповичем. 

За суботу, 23. октобар, предвиђен је спектакл „The Big B’s”, који доноси Јаношка ансамбл, један од најоригиналнијих квартета на њорлд мусиц сцени. Браћа Јаношка - Ондреј, виолиниста, Роман, виолиста, и Франтишек, пијаниста – којима се придружио њихов зет, контрабасиста Јулијус Дарваш, спојили су у свом музичком свету yез, латино, поп, традиционалну и класичну литературу, а на Номусу ће свирати Баха, Бетовена, Брамса, Бартока, Бернштајна и - Дејва Брубека, наравно у свом Јаношка стилу.  Овај програм је, иначе, „купио” и продуценте „Дојче грамофона”, те је у августу ове године објављени албум „The Big B’s” снимљен за ову чувену дискографску кућу.


Почела продаја карата

Продаја карата за Новосадске музичке свечаности почела је у просторијама организатора фестивала, Музичке омладине Новог Сада (Католичка порта 2), као и на благајни Српског народног позоришта за два програма који ће бити под кровом нашег најстаријег театра - за „Ромеа и Јулију” шпанске луткарске трупе ПерПок и за концерт Дафера Јусуфа. Иначе, сви детаљи о учесницима, програмима, и ценама улазница, могу се пронаћи на сајту Музичке омладине Новог Сада.


Први део овогодишњих Новосадских музичких свечаности заокружује камерна музика у извођењу Романа Симовића, Милене Симовић и Антонија  Менесеса, којима се овог пута придружује италијански пијаниста Енрико Паче. Програм „Роман и пријатељи II” творе дела Бетовена, Рахмањинова и Брамса. И концерт у понедељак, 24. октобра, такође је посвећен камерним комадима, и то Франсиса Пуланка, Леа Смита и Луизе Фаран, које ће изводити пијанисткиња Рита Кинка, флаутисткиња Лаура Леваи Аксин, обоисткиња Сања Ромић, хорниста Никола Ћирић, фаготиста Немања Михаиловић и кларинетиста Александар Тасић.   

Још један спектакл припремила је Музичка омладина Новог Сада за овогодишње издање фестивала - шпанска луткарска трупа ПерПок представиће се у уторак, 25. октобра, у Српском народном позоришту њиховим малим ремек-делом, мјузиклом „Ромео и Јулија” насталим на основу драме Виљема Шекспира, а инспирисаним музиком Сергеја Прокофјева компонованом за истоимени балет. Шпанске уметнике пратиће Оркестар Опере СНП-а под управом маестра Александра Којића, а новосадски тоућ шпанској представи даће и наратор представе, наш глумац Милован Филиповић.

Завршница Новосадских музичких свечаности доноси два узбудљива, иако по свему другачија концерта.  Најпре ће у среду, 26. октобра, наступити удист, певач и композитор Дафер Јусеф, Тунижанина са немачком адресом, чија музика има корене у суфијској традицији, али је увек била широм отворена и за музичке идеје из осталих култура, а пре свега за yез. Својим поетским приступом свирању на уду, традиционалном арапском жичаном инструменту, те комплексним композицијама обојеним арапским ритмовима и дубоко афектираним певањем, Дафер заузима готово култно место на светској yез сцени, и то већ дуги низ година.

За крај, 27. октобра, у Синагоги ће се чути Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије под управом старог знанца овдашње публике, британског маестра Тимотија Редмонда, са солисткињом Тамаром Стефановић, српском пијанисткињом која је наступала у најпрестижнијим светским концертним просторима, од Карнеги Хола до сале Берлинске филхармоније. У првом делу програма најпре ће бити изведен Прелид за поподне једног фауна Клода Дебисија, а потом Концерт за клавир и оркестар број. 1 Беле Бартока, који је премијерно изведен у Њујорку пре 95 година али поклоници класике до сада нису били у прилици да га чују у Новом Саду. У знаку Бартока биће и само финале овогодишњег Номуса: најпопуларније дело великог мађарског композитора, Концерт за оркестар, биће прилика да се Редмонд и РТС-ови симфоничари прикажу у најбољем светлу.  

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести