Новосадско музичко лето од 20. до 30. јуна

Музичка омладина Новог Сада најављује овог месеца традиционалну манифестацију Новосадско музичко лето, које ће бити одржано од 20. до 30. јуна.
d
Фото: Промо

Публику, коју ће у тих десет дана привући музика од класике до севдаха, очекује пет концерата, који ће бити приређени на више локација.

- Одабрали смо сјајне домаће солисте и ансамбле и пет програма – уметничке, филмске музике, популарне класике, севдаха и један концерт за наше најмлађе. Бићемо на три локације – Дворишту Гимназије Јован Јовановић Змај, Галерији Матице српске и Синагоги – поручују у Музичкој омладини Новог Сада, која је организовала ову манифестацију, под покровитељством Града Новог Сада.

Овај традиционални летњи циклус концерата започеће програмом за малишане, у недељу 20. јуна у 18 часова у Дворишту Гимназије Јован Јовановић Змај, где ће Војвођански симфонијски оркестар, под диригентским вођством Микице Јевтића, извести симфонијску бајку „Пећа и вук“ Сергеја Прокофјева. Наратор ће бити драмски уметник Милован Филиповић. Улаз на овај концерт је слободан.

- Причу о дечаку Пећи, који уз помоћ животиња и ловца успева да ухвати страшног вука, славни руски композитор Сергеј Прокофјев искористио је за компоновање симфонијске бајке, дела намењеног првим сусретима деце с богатим светом уметничке музике. За сваки лик из бајке, композитор је искористио одређени инструмент из оркестра. Мачку, тако представља кларинет, птичицу флаута, патку обоа, вука хорна, деду фагот, а Пећу гудачки инструменти – подсећају у МОНС- у. - Музика је можда најприроднији медији путем којег деца развијају своје потенцијале и вештине.

Учешће у музичкој едукацији деце веома је битан сегмент рада и МОНС-а и Војвођанског симфонијског оркестра. Овај пут смо се удружили у мисији да омогућимо нашим малишанима једно лепо дружење које ће им помоћи да се спријатеље с квалитетном музиком и једног дана постану и наша верна публика.

Светски дан музике – 21. јун, Новосадско музичко лето обележиће тог дана концертом „Бисери класичне музике“ под ведрим небом, у Дворишту Гимназије Јован Јовановић Змај, од 20.30 часова. Улаз ће бити слободан. Од како је Дан летње равнодневице 21. јун проглашен 1982. у Француској Даном музике, читав свет је временом почео да слави ову величанствену уметност, концертима професионалаца и аматера, класичара и рокера, етно музичара и џезера, на улицама, трговима, у парковима…

- Светски Дан музике ове године обележавамо у склопу манифестације Новосадско музичко лето и то наступом Војвођанског симфонијског оркестра и популарним нумерама симфонијске и оперске литературе из света уметничке музике. Концертом ће дириговати маестро Александар Којић. У програму ће учествовати и наши сјајни солисти Љубица Вранеш (мецосопран), Весна Ђурковић (сопран), Драгољуб Бајић (бас) и млада звезда – дванаестогодишња виолинисткиња Лана Зорјан, чији таленат се већ увелико препознаје далеко изван наше средине – најављују у МОНС-у.

За љубитеље истанчаног звука следи концерт 26. јуна у 20.30 часова у Галерији Матице српске, који приређује Зрењанински камерни оркестар. Диригенткиња је Милена Ињац, а солиста ће бити Александар Тасић, кларинет. На програму ће бити дела Менделсона, Моцарта и Елгара. Улазнице за овај концерт стају 500 динара и биће у продаји од 7. јуна у МОНС-у (Католичка порта 2).

Кларинетиста Александар Тасић је један од наших најпознатијих кларинетиста богате каријере, коју остварује и у иностранству. Такође је на Академији уметности у Новом Саду редовни професор камерне музике, а од 2016. и професор кларинета на ФИЛУМ-у у Крагујевцу.

Зрењанински камерни оркестар је основан 1969, али је након две деценије успешног рада, бројних концерата и успешних сарадњи с угледним солистима и гостујућим диригентима, због све теже ситуације у култури, престао с радом, да би почео поново да делује од 1999, и коначно од 2014. до данас, редовно наступа и учествује на значајним фестивалима у земљи и иностранству. „Друга страна филма – Кабаре за квинтет и глумца“ назив је програма који ће бити одржан  ђ 27.јуна од 20.30 часова у Синагоги. На овом концерту ће наступити ансамбл „ВИС Да капо“, у саставу: Нина Ћосић, обоа и глас, Хемналина Миресковић, виолина, Наташа Лишанин, виолончело, Срђан Лишанин, контрабас, и Јеврем Ћосић, гитара. Учествује и глумац Александар Лазић, који ће говорити текст Нине Ћосић.

- Да ли сте некада гледали филм и помислили, Боже, како је добра музика? Или сте, пак, негде чули мелодију и истог тренутка препознали о ком је филму реч? Ако јесте, ово је програм за вас.

Овде ћете чути музику из незаборавних филмова, уз духовите приче једног глумца – поручују у МОНС-у.

Музика из чувених филмова „Амаркорд“, „Жаока“, „Мисија“, „Yејмс Бонд“, „Кум“, „Топ ган“, „Петпарачке приче“,“Титаник“, „Кабаре“, „Мачке из високог друштва“, „Грозница суботње вечери“ и многих других, представља централну тачку програма.

Улазнице стају 500 динара и биће у продаји од 7. јуна у МОНС-у.

За крај Новосадског музичког лета најављен је концерт „Три севдаха“, који ће 30. јуна, од 20.30 часова, у Синагоги, приредити Београдски соул секстет . Чине га Никола Мијајловић, труба, Ненад Љубеновић, хармоника, Стеван Бата Ковачевић, контрабас, Бојан Младеновић, клавир, Дмитри Иванилов, перкусије, и Јелена Јаковљевић, вокал.

Шест угледних уметника и професора из сфере класичне музике, 2017. „окупила се с циљем да повеже наизглед неспојиво – џез, танго и традиционалну балканску музику. Заједничку нит пронашли су у севдаху“.

- Севдах представља стање ума и тела како велике среће тако и дубоке туге. Он је исказан најосећајнијим мелодијама које изводимо кроз инструментале у прва два дела концерта – чувеним yез и танго композицијама, док трећи део концерта започиње једном од најпознатијих севдалинки „Ах што ћемо љубав крити…” – најављује Београдски соул секстет.

Улазнице и за овај концерт стају 500 динара и у продаји су од 7. јуна у МОНС-у.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести