Рундек одржао први од три концерта у Ботаничкој башти

БЕОГРАД: Хрватски рок музичар Дарко Рундек са својим саставом “Рундек & Екипа”, одржао је вечерас први од три распродата концерта у београдској Ботаничкој башти “Јевремовац”.
r
Фото: Tanjug/Marko Trošić

Добро вече свима. Поново смо ту након годину дана. Донели смо вам "Тамни јоргован" у Ботаничку башту, на овако прелепо место где има 50 врста птица, глиста, јеленак, милијарде микроорганизама, поздравио је Рундек публику на самом почетку двочасовног концерта и засвирао "Тамни јоргован".

Фронтмен бивше југословенске новоталасне групе “Хаустор”, чест гост Београда и Србије, прошле године такође је имао три распродата концерта у истом простору.

У организацији промотерске концертне агенције “Лонг плеј”, Рундек је промовисао и даље актуелни албум "Брисани простор", који је изашао крајем децембра 2020.

Излазимо мало на "Брисани простор", најавио је Рундек и уз свој специфичан вокал и гитару са екипом је одредио даљи ток концерта.

Ређале су се нумере с последњег албума, готово читав је одсвиран - "Зову те", "New World", "Мила", а Рундек се осећао да је "К'о дух", запитао се замишљено "Тко су сви ти људи", и преиспитао свој "Унутарњи глас".

Рундек је представио и хитове свог бившег рок бенда “Хаустор” и колекцију своје богате соло каријере. Жанровски није једноставно приближити и дефинисати његово стваралаштво, које је на граници регеа, блуза и рока, сличног сензибилитета са светским именима као Стинг или Дејвид Бирн.

Публика сјајно реагује на Рундекове хитове соло каријере у којима је пружио на поклон сопствене "Руке" уз "Македо" и веома упозоравајући "Апокалипсо", обраду чувене композиције "Ај, Кармела" (једна од најпопуларнијих песама Републиканаца током Шпанског грађанског рата 1936-1939. године).

Сет листа је обухватила и поетичне наслове "Револуција почиње на тањуру", "Гране смо на вјетру".

Фанови ипак и даље највише воле хитове "Хаустора" који није дуго трајао (1979-1990), али је изнедрио непролазне стихове који су се чули и вечерас - "Сејмени", фатална "Ена", посебно увек динамичан "Шејн", емотивна и дивна нумера уживо "Шал од свиле", или "Би мог''о да могу", а еуфорија редовно настаје кад се чују први тактови "Узалуд питаш".

Иако Рундек и Екипа свирају све песме на доста другачији начин, успоренијим темпом, помало развучено, у сасвим новим аранжманима за концерт, то нимало није сметало непрегледној реци посетилаца од неколико хиљада, који су сви редом били одушевљени и уз пуно љубави певали све стихове.

Дарко Рундек је један од највећих активиста за заштиту животне средине и наступи у Ботаничкој башти за њега имају веома посебан значај.

Као добри гости остављамо на крају концерта овај прелеп простор пристојно чист. Зато сте од нас добили специјалне чаше за пиће које слободно можете носити кући, рекао је Рундек публици и тај поступак са специјалним чашама уметник је увео као концепт први пут на серији од својих пет концерата у Дому омладине Београда пролећа 2019. године.

После једног биса концерт од 130 минута је дефинитивно завршен, а наредни наступи су сутра и у недељу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести