У Порти наступа Камерата академика

У организацији Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Музичке омладине Новог Сада у среду, 30. августа ће ансамбл Camerata Academica под уметничким руководством Марка Милетића приредити у Католичкој порти концерт у склопу пројекта „За нове мостове“.
с
Фото: Илустрација

Подсетимо, „For new Bridges”  је део програмског концепта на темељу којег се Нови Сад изборио да 2021. буде Европска престоница културе, а под његовим окриљем је Camerata Academica и лане наступила Порти, 21. јула, када су извођена дела Баха, Моцарта, Менделсона, Шостаковича, Пјацоле... а солиста је био наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић.

На овом концерту, који ће симболично почети у 20.21, као солиста наступиће звезда у успону домаће уметничке сцене, виолончелисткиња Ирена Јосифоска, добитница подужег низа међународних награда, као и признања Удружења музичких уметника Србије за најуспешнијег младог уметника. Она ће са оркестром свирати Хајднов Концерт за виолончело и оркестар у Ц-дуру, а на програму су још дела Антонија Вивалдија и Едварда Грига. У улози концертмајстора наћи ће се Мирослав Павловић, иначе концертмајстор Београдске филхармоније.

Оркестар Camerata Academica творе одабрани млади музичари са Академије уметности у Новом Саду – асистенти, доценти и  студенти. Делује више од три деценије и највеће успехе имао крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века, док је на челу ансамбла као уметнички руководилац био виолончелиста Иштван Варга. Након његовог одласка у иностранство рад Camerate се готово угасио, да би 2007. на иницијативу виолончелисте Марка Милетића, ванредног професора на Катедри за гудачке инструменте АУНС, она обновила концертну активност.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести