Велики концерт „Музичка визија Балкана“ померен због кише

НОВИ САД: Јединствени музички спектакл на Ушћу, „Музичка визија Балкана“, због лошег времена је померен с петка, 2. септембра, на суботу, 3. септембар, на Ушћу, за када је најављено сунчано и топло време. Програм ће почети у 20 часова, а улаз је слободан.
k
Фото: exitfest.org

Концерт почиње извођењем дела Карла Орфа „Кармина Бурана“, а потом следе наступи светских и регионалних звезда, међу којима су Сатори ливе, Дејан Петровић Биг бенд, Марко Лоуис и Esma’s Band feat. Захир Рамаданов Брас бенд.

Опера „Кармина Бурана“ је првобитно требало да буде изведена на београдском Тргу републике, али је због великог интересовања публике и атрактивности догађаја додата програму концерта „Музичка визија Балкана“, те ће све заједно бити одржано на Ушћу у суботу, 3. септембра, од 20 часова.  На сцени ће бити неколико стотина извођача.

Уз хор и оркестар Српског народног позоришта и Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“, диригент ће бити Маестро Александар Којић, а солисти су: сопран Марија Јелић, тенор Стеван Каранац и баритон Васа Стајкић. Овај спектакл на отвореном, као део ЦЕБЕФ-ових „Classical Sessions“ програма, организује Центар београдских фестивала у сарадњи са Српским народним позориштем и Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“.

Након наступа на главним бинама Егзита, који су обележили овогодишње и претходно издање фестивала, у Београд стиже познати продуцент и ливе извођач Сатори, који са очеве стране има српско порекло, а иначе живи у Холандији. Са Фондацијом Егзит је за Експо Дубаи 2022 копродуцирао специјални албум „Wonders of Vincha culture”, у којем је комбиновао електронску музику са традиционалним песмама Балкана, међу којима су „Врањанка“, „Зајди зајди“, „Мој дилбере“, „Што те нема“, „Ђелем, Ђелем“. Недавно је издао нови албум „Dreamin’ Colours“, који је представљен као збирка World Music жанра, али и блуза, инди електронике, опере и народне музике, уз електронски звук и утицај Саторијевих балканских корена.

Дејан Петровић Биг Бенд је оркестар светски познат по извођењу српске традиционалне музике. Наступали су у Лондону, Торонту, Торину, Бриселу, Прагу и многим другим градовима, и тако свету представили музику овдашњих простора, а прославили су се и јединственим извођењем популарних страних поп-рок хитова у аранжману српских труба.

Марко Лоуис, аутор и композитор који ствара сопствени  „Балкан соул“ од музике, важи за некога ко брише границе у музици, а већ по првим тактовима било које његове песме препознаје се јединствен стил, којим се издвојио на домаћој музичкој сцени.

Есма’с бенд чине музичари који су са краљицом ромске музике Есмом Реџеповом наступали широм света. Као чланови њеног пратећег ансамбла Теодосиевски  одржали су преко 3.000 концерата. Есма'с бенд предводи Есмин син Симеон Атанасов, а с њима ће на Ушћу наступити и Захир Рамаданов Брасс банд.

Од 19 часова ће бити могућ улазак на концерт, а извођење „Кармине Буране“ почиње у 20:00. Након тога почињу наступи светских и регионалних звезда, које ће промовисати звук Балкана кроз етно и електронску музику, трубе, соул, поп, јазз и друге музичке правце. Есма’с бенд феат. Захир Рамаданов Брас бенд наступају од 21:20, Дејан Петровић Биг бенд у 22, Марко Лоуис од 23:10 и за крај Сатори, од поноћи.

Концерт „Музичка визија Балкана“ промовише аутентичан звук и енергију земаља Балкана, а доноси га Егзитова WOMBA (World Music Balkans) плафторма, чији је циљ да балкански звук добије светску препознатљивост. Наше поднебље је уједињено традиционалном музиком, која у модерној продукцији може да постане светски бренд.

Концерт ће бити одржан у оквиру четвородневног сајма вина у Београду „Wine Vision by Open Balkan 2022“, који ће окупити најбоље произвођаче вина из Албаније, Северне Македоније, Србије и земаља у окружењу. Осим на штандовима преко 400 излагача, вински потенцијали Балкана биће представљени и на бројним мастеркласовима, радионицама и специјалним дегустацијама. Бројни вински експерти, трговци, дистрибутери, носиоци титула Master of Wine, критичари, блогери и представници глобално најзначајњих медија биће гости првог „Wine Vision“ сајма.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести